Zwambestrijding in de kruipruimte

Zwammen zijn schimmels die snel schade aan uw huis én aan uw gezondheid kunnen richten. Zwammen komen vaak voor in de kruipruimte en vanuit deze ruimte vinden ze hun weg naar de woning, mits er niet snel gehandeld wordt. Dit type zwam wordt de kelderzwam genoemd. Zwambestrijding in de kruipruimte is dan ook essentieel wanneer kelderzwammen zich ontwikkelen in uw kruipruimte. U wilt de zwam voor eens en voor altijd verbannen uit uw kruipruimte. Wij vertellen hoe!

Kelderzwam herkennen in de kruipruimte

De kelderzwam heeft donkerbruine tot zwarte strengen die gebundeld zijn tot schimmeldraden. Deze schimmeldraden zijn vaak waaiervormig vertakt. Wanneer de zwam in de kruipruimte ongestoord kan blijven groeien, kan het vruchtlichaam groeien tot een diameter 50 centimeter (!!) groot. Het vruchtlichaam is normaliter okerkleurig, maar kleurt in een later stadium naar donker olijfkleurig bruin. De zwam in de kruipruimte of kelder valt onder de verzamelterm natrot, omdat ze zo afhankelijk zijn van vocht.

Oorzaken van zwammen

De zwam in de kruipruimte is echt een ander soort zwam dan bijvoorbeeld de huiszwam. De kelderzwam heeft meer vocht nodig om te overleven en te groeien. Een kelderzwam is dan ook het gevolg van een vochtprobleem in uw kruipruimte of kelder. Het vocht wordt onttrokken uit de muur door middel van zijn strengen. Dit type zwam wordt vaak aangetroffen in vloeren op de begane grond. Een vochtgehalte van 50% tot 60% is voor de kelderzwam ideaal. De zwam in de kruipruimte vormt zich dikwijls in hout dat over een lange periode nat is geworden, door bijvoorbeeld condens, lekkage of inwateren. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn, hout kan ook vocht opnemen uit de grond of de muren. De optimale omgeving voor de kelderzwam is een vochtige, warme ruimte van ongeveer 21 tot 23 graden. Dat is een temperatuur die een kruipruimte makkelijk kan bereiken wanneer er geen of onvoldoende kruipruimte ventilatie aanwezig is. Ontdekt u kelderzwam in uw kruipruimte? Dan is een vochtige kruipruimte de oorzaak.

  • kelderzwam bestrijden in de kruipruimte

Zwammen onder de vloer

Zwammen zitten dus vaak op vochtige, houtachtige plekken. Dat betekent dat de zwam ook makkelijk onder de vloer kan komen. U begrijpt, dit kan hele nare en dure gevolgen hebben. De plek tussen de vloer en een vochtige kruipruimte is dan ook een voortreffelijke leefsituatie voor de zwam. De zwam onder de vloer is te herkennen aan vochtdruppels die worden afgescheiden. Deze vochtdruppels hebben vaak een typische, kruidige en indringende geur.

Wist u dat er verschillende soorten zwammen in huis zijn met een verschillend uiterlijk? Daar lees je alles over in ons blog: Zwammen in huis.

Nare effecten van zwammen

Pakt u kelderzwam niet tijdig aan, dan kan de kelderzwam voor heel veel nare gevolgen zorgen. We zetten de meest voorkomende effecten van zwammen voor u op een rij.

  • In extreme gevallen zorgt een groot vochtprobleem voor een zwammenplaag die zich zonder moeite verspreidt tot in de badkamer of keuken.
  • Deuren, balken, plankenvloeren, plafonds en muuropeningen ondervinden snel schade.
  • Materiaal als hout gaat rotten en het uiteindelijk begeven. Dit kan zeer ernstig zijn wanneer het draagsysteem van uw woning bestaat uit houten balken.
  • Voorwerpen op een besmette vloer worden aangetast, zo ook uw meubels. Zwamsporen zullen zich verspreiden over kisten, karton en papier.
  • Zeer onaangename geur in het huis.
  • Slecht voor de gezondheid.

Merkt u een kelderzwam op? Dan is het dus zeer belangrijk om deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. Pak daarbij ook de oorzaak aan, anders groeit er voordat u het door heeft weer een nieuwe zwam.

Slecht voor de gezondheid

Zoals hierboven gezegd, hebben zwammen een naar effect op de gezondheid. Op de zwam zitten vrijwel onzichtbare deeltjes, sporen genaamd, die zich makkelijk door de lucht kunnen verspreiden. Ademt u de schimmelsporen in, kunt u last krijgen van onder andere luchtwegklachten. Ze veroorzaken namelijk ademhalingsproblemen. Dit is dus een ernstig scenario voor mensen met astma, op leeftijd, slechte weerstand of mensen met een allergie. Daarnaast ademt u de sporen niet alleen in, maar komt de schimmelsporen ook op uw huid terecht.

Veel voorkomende klachten bij zwam in huis:

  • Ademhalingsproblemen die lijken op die van astmatische aanvallen
  • Veelvuldig hoesten
  • Benauwdheid
  • Huidirritaties
  • Allergieën
  • Eczeem
  • Algehele vermindering van de weerstand
  • Jeukende, tranende ogen

Zwammen bestrijden in de kruipruimte

Een kelderzwam kan niet overleven zonder vocht. Door juist het vochtprobleem aan te pakken, voorkomt u nieuwe zwammen. De zwam plaatselijk verwijderen heeft geen zin. Het zal dan namelijk steeds terugkeren, zolang er ergens in de kruipruimte maar een vochtig plekje is. Het is dus belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem in de kruipruimte te achterhalen. Is er een lekkage (geweest), doorslaande muren of zijn de muren vochtig? Verschillende manieren om zwam te bestrijden in de kruipruimte zijn door een heteluchtbehandeling of vergassing. Om te voorkomen dat zwam opnieuw ontstaat, is een optimale ventilatie van de kruipruimte van groot belang.

Zwammen voor altijd voorkomen

Dit is wat u natuurlijk het liefst heeft. Nog nooit last gehad van zwammen? Dat wilt u ook niet! Wel last gehad van zwammen? Dan wilt u dat ze nooit meer terugkomen. Breng in de kruipruimte een atmosfeer aan waarin de kelderzwam geen kans krijgt om zich te ontwikkelen. De specialisten van BROA Vloeriolatie zorgen ervoor dat zwammen geen kans krijgen in uw kruipruimte. We brengen voldoende ventilatie aan, zodat er geen aangename temperatuur voor zwammen ontstaat én zodat vocht zijn weg direct naar buiten vindt.

We voorzien de ventilatiekokers aan de binnenkant (in de kruipruimte) en aan de buitenkant van de buitenmuur met ventilatieroosters. Door de roosters krijgen ongedierte, zoals muizen, ratten en vogels, geen kans om de kruipruimte binnen te komen of een nestje in de ventilatiekoker te maken.

Voor het meest optimale resultaat adviseren we u ook om kruipruimte isolatie aan te brengen. Dit kunnen wij ook voor u doen. Wij gebruiken TONZON isolatie dat bestaat uit een tweeledige aanpak van bodemisolatie en thermokussens. Kunnen wij u helpen met het voorkomen van zwammen in de kruipruimte? Neem gerust contact met ons op. Uiteraard kunt u ook voor vragen met ons bellen of mailen.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Heeft u last van zwammen of wilt u zwammen in uw kruipruimte voorkomen? Wij maken het waar met kruipruimte ventilatie! Neem gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.