Zwammen in huis

U heeft er misschien wel eens van gehoord, zwammen. Zwammen zijn geen dieren, geen planten, maar schimmels. Zwammen groeien ontzettend snel en kunnen schade aan uw huis richten, zoals aan hout. Daarbij kunnen zwammen een nare geur afgeven én zijn ze slecht voor uw gezondheid. Wij vertellen u alles over zwammen in huis en hoe u zwammen in huis kunt voorkomen.

Wat zijn zwammen?

Zwammen zijn niets meer en niets minder dan schimmels. Een zwam is een schimmel die, als u hem niet stopt, verder blijft groeien. En snel ook. Schimmels zijn levende organismen. We zien vaak alleen het vluchtlichaam, zoals we ook een paddenstoel in het bos herkennen. Als u aan een paddenstoel denkt, dan weet u dat onder het topje dat wij zien een heel netwerk van schimmeldraden onder het vruchtlichaam zit. Hetzelfde geldt voor zwammen. De wetenschap heeft ons verteld dat er honderdduizenden soorten zwammen zijn.

Soorten zwammen

Er zijn dus ontzettend veel verschillende soorten zwammen. Wij brengen u in dit blog op de hoogte van de soorten zwammen die zich in huis bevinden. In huis komen drie zwamsoorten voor.

  • De huiszwam – is te herkennen als een bruine plak met dikke, witte randen.
  • De kelderzwam – is te herkennen als een gele plak met lichtere randen.
  • De poriënzwam – is te herkennen als een dicht, opeengepakte, witte schimmelwolk.

Deze drie zwamsoorten groeien het liefst op hout en in het bijzonder op houten constructies in huis. Zwammen leven op vocht en vocht is veelal te halen uit hout. Als u zwammen niet op tijd ontdekt, loopt uw woning gevaar.

  • Zwammen in huis

Zo herkent u zwammen in huis

Zwammen komen thuis voor in allerlei afmetingen. Toch zijn er een aantal kenmerken onder zwammen die overeenkomen. Zwammen verspreiden zich door sporen. Deze sporen bestaan uit veel dunne draden bij elkaar, dit noemen we een zwamvlok. Zwammen verspreiden zich met een ongekende snelheid door uw huis. Ondanks hun snelheid kunt u zwammen goed herkennen. U ziet ze vaak hoog in de muren, op de plafonds of diep in de vloer.

Waar bevinden zwammen zich?

Zwammen hechten zich aan vrijwel elke ondergrond, zoals hout of kunststof. Maar ze zijn het meest fan van hout, omdat ze daar veel vocht uit kunnen trekken. Zwammen zitten meestal op vochtige, houtachtige plekken. Deze schimmels komen dan ook makkelijk onder de vloer. Als zich onder de vloer een vochtige ruimte bevindt, is dit de ideale groei- en leef plek voor zwammen. Je komt zwammen voornamelijk tegen in:

  • Ruimtes onder de vloer
    Een zwam onder de vloer is te herkennen aan vochtdruppels die worden afgescheiden. Deze vochtdruppels hebben vaak een typische, kruidige en indringende geur.
  • Kelders en kruipruimtes
    Zwammen kunnen zich in deze ruimtes in alle stilte ontwikkelen. Sommige mensen zijn er nog op tijd bij, maar veel mensen ontdekken de zwammen pas als ze overlast ervaren.

Het is bijna noodzakelijk om zwammen op tijd te herkennen en te bestrijden, maar het liefst wilt u ze uiteraard voorkomen. Voorkomt u zwammen niet, dan verplaatsen brede plakken schimmel zich vanuit de kruipruimte of kelder naar de verdieping daarboven.

Gevaren van zwammen

Doordat zwammen leven van hout, ontstaat er houtrot. Ze kunnen uw meubels of de fundering aantasten. Merkt u zwam op in huis, dan kunt u dit niet ongemoeid laten. Zwammen verzakken het hout. Ze kunnen bouwconstructies met hout zodanig verzwakken, dat hout het begeeft met alle gevolgen van dien.

Daarnaast zijn zwammen ook gevaarlijk voor de gezondheid. Het zijn natuurlijk schimmels. Blootstelling aan zwam en sporen van zwammen en andere schimmels kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken en zelfs luchtweginfecties.

Zwammen voorkomen

Zwammen blijven groeien zolang ze niet gestopt worden. Zwam ontstaat vaak in een vochtige ruimte, zoals een slecht ventileerde badkamer, onder een houten vloer, kelder of kruipruimte. Om zwam te voorkomen of onder controle te krijgen, zult u eerst het vochtprobleem moeten tackelen op de plek waar de zwam is ontstaan. Denk aan een goede ventilatie in de badkamer en een geventileerde kelder of kruipruimte. Met het laatste kunnen onze specialisten u helpen.

Ventilatie is the key

Zorg er ten alle tijden voor dat de luchtvochtigheid in uw huis en kruipruimte minimaal blijft. Vocht zorgt voor schimmels, waaronder zwam. Met een goede ventilatie in de kruipruimte blijft zwam weg. Kruipruimte ventilatie zorgt ervoor dat condensvorming geen kans krijgt, nare luchtjes hun weg naar buiten vinden en er een gezonde luchtstroom ontstaat. Ventilatie in de kruipruimte brengen wij aan met ventilatiekokers die naar buiten gaan. De ventilatiekokers dekken onze specialisten aan de buitenkant netjes af met strakke ventilatie roosters.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Heeft u last van zwam, schimmels of een hoge luchtvochtigheid in de kruipruimte? Wij kunnen u helpen met het ventileren en isoleren van uw kruipruimte. Heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.