Wat is de oorzaak van rioollucht?

Misschien herkent u het wel, een afschuwelijke stank in huis die soms misselijkmakend is. De kans is groot dat de oorzaak van deze lucht met uw riool te maken heeft. Rioolstank in huis is geen pretje en kan uw woongenot erg aantasten. Daar wilt u snel van af! Naast dat rioollucht een overlast geeft van stank, is het ook slecht voor uw gezondheid en die van uw gezin. Wat is de oorzaak van rioollucht?

Wat is rioollucht?

Iedereen heeft er wel eens mee te maken (gehad), een nare rioollucht in huis. Rioollucht wordt ook wel koollucht genoemd. Sommige mensen vergelijken de lucht ook wel met rotte eieren. U kunt zich indenken; dit is niet prettig. De lucht komt uit het riool en bestaat uit ongezonde gassen. Methaan (moerasgas) en waterstofsulfide (zwavelwaterstof) zijn de belangrijkste stoffen. Deze gassen zijn zeer ongezond voor uw lichaam. Het is daarom aan te raden om direct te handelen als u rioollucht ruikt.

Waar komt rioollucht vandaan?

Rioollucht is zo sterk, dat de kans ook bestaat dat het bij uw buren vandaan komt. Houd door de ernst van deze lucht er altijd rekening mee dat deze lucht uit uw woning komt. Er zijn diverse plekken in het huis waar rioolstank kan ontstaan. De plek waar de lucht vandaan komt, zegt vaak al iets over de oorzaak. Bevindt de rioollucht zich in de badkamer, dan is er meestal iets aan de hand met de afvoer van de wasbak, bad of douche. Ruikt u de lucht op de begane grond of in uw hele woning? Dan is het zeer verstand een specialist ernaar te laten kijken. We zien vaak dat rioollucht veroorzaakt wordt door een verstopt riool onder het huis, een verzakking in het rioolsysteem of ontluchtingsproblemen of stilstaand water in de kelder of kruipruimte. In deze gevallen kan de stank uw huis niet verlaten. Met de laatste oorzaak kunnen onze specialisten u van dienst zijn.

  • Waar komt rioollucht vandaan

Stilstaand water of ontluchtingsproblemen

Water in de kruipruimte kan verschillende oorzaken hebben. Meestal wordt het veroorzaakt door grondwater dat infiltreert in de vloer of wanden. Grondwater staat, zeker in vochtige periodes, onder hoge druk en kan zijn weg vinden in de aansluitingen tussen wand en vloer of in het metselwerk. Blijft dit water lang in de kruipruimte, dan ontstaat er stilstaand water. Stilstaand water in de kruipruimte zorgt voor een enorme stank in uw huis. Pakt u dit probleem niet tijdig aan, zullen de klachten verergeren door toename van ongedierte zoals pissebedden of zilvervisjes in huis.

Daarnaast spelen ontluchtingsproblemen in de kruipruimte vaak ook een rol bij het in stand houden van stank en vochtproblemen. Veel kruipruimtes zijn niet goed geventileerd, waardoor de aanwezige condens niet goed afgevoerd kan worden. De vochtige lucht stapelt zich dan op in de ruimte en zet zich af op de wanden en vloeren van de kruipruimte in de vorm van water. Dit komt op den duur uw woning binnen wat zorgt voor een nare lucht. Deze geur is niet goed voor de gezondheid.

Rioollucht verhelpen

Zorg ervoor dat u de oorzaak van de rioollucht zo snel mogelijk gaat of laat onderzoeken om zo verdere problemen te voorkomen. Als u het laat onderzoeken en verhelpen, zet dan tot deze tijd uw ramen en deuren zoveel mogelijk open. Komt de rioollucht in uw woning uit de kruipruimte of kelder? Laat dan een kruipruimte inspectie uitvoeren. Een inspectie maakt vooraf helder wat er aan de hand is. Het kan te maken hebben met geen of slechte ventilatie in de kruipruimte, onvoldoende isolatie, scheuren in de fundering of stilstaand water. Deze oorzaken zorgen voor ongedierte, extreme stank en gezondheidsproblemen.

Lees ook onze blog met tips voor een gezonde lucht in huis.

Rioollucht uit de kruipruimte

Als de rioollucht uit uw kruipruimte komt, is de kans groot dat u geen of een slechte ventilatie heeft. Voldoende ventilatie in de kruipruimte zorgt ervoor dat er een goede luchtstroom ontstaat en dat nare luchtjes snel verdwenen zijn. Met een goede kruipruimte ventilatie vinden onaangename en ongezonde geuren hun weg niet naar boven via de vloer of scheuren of kieren. Daarbij is het noodzaak om uw vloer goed te isoleren om stank geen kans te geven uw woning te betreden. TONZON vloerisolatie werkt met bodemfolie, zodat er geen water (dat uiteindelijk kan zorgen voor stank) in de kruipruimte komt. De thermokussens aan het plafond van de kruipruimte sluiten eventuele kieren of gaten volledig af en zorgen daarbij voor een betere vloerisolatie en warmere vloer.

Heeft u last van rioollucht of stilstaand water in de kruipruimte?

Constateert u (riool)stank? Denk dan niet dat het in alle gevallen zomaar overgaat. Rioollucht is zeker iets om meteen bij in actie te komen. Het is niet alleen vervelend, maar ook slecht voor uw gezondheid. Heeft u last van rioollucht of stilstaand water in de kruipruimte? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze kruipruimte isolatiespecialisten uit de regio Den Bosch, Tilburg, Breda, Eindhoven en Nijmegen komen graag uw kruipruimte inspecteren om te kijken of de oorzaak van rioollucht in uw kruipruimte ligt. Daarbij voorzien wij u graag van gratis vloerisolatie advies. Bel 085-3301100 of mail naar niels@broavloerisolatie.nl