Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Het aanbrengen van bodemisolatie en/of vloerisolatie in de kruipruimte is een effectieve en duurzame manier om te besparen op uw stookkosten. Een goede isolatie verhoogd de waarde van uw huis en het wooncomfort. Ook beschermt isolatie uw huis tegen vocht, schimmels en ongedierte die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Welke vorm van isolatie is geschikt voor uw huis? Hoe belangrijk is ventilatie? En wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?

Kruipruimte

Zowel bodemisolatie als vloerisolatie worden meestal in de kruipruimte aangebracht. Nu vraag u zich misschien af: wat is een kruipruimte? Een kruipruimte is een ruimte onder de vloer op de begane grond van een woning. Een kruipruimte komt veel voor in huizen gebouwd vóór 1980. Deze ruimte vormt een soort buffer, extra compartiment, tussen de ondergrond en de vloer van de woning. Hier liggen vaak belangrijke leidingen, zoals gasleidingen, waterleidingen, elektriciteit en afvoeren. Maar deze ruimte is ideaal om isolatie aan te brengen.

De kruipruimte kan op twee manieren geïsoleerd worden: vloerisolatie en bodemisolatie. Vloerisolatie wordt aan de bovenkant van de kruipruimte aangebracht en bodemisolatie op de bodem van de kruipruimte.

Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt tegen de bovenkant van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer aangebracht. Hierdoor verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen en voorkom je het meeste warmteverlies vanuit de woning. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de onderzijde van de vloer moet de kruipruimte wel een bepaalde hoogte hebben. Er moet genoeg ruimte in de kruipruimte zijn om het isolatiemateriaal aan de ondervloer te bevestigen. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden. Bij een houten vloer is hier minimaal 35 cm voor nodig en bij een betonnen vloer minimaal 50 cm.

Bodemisolatie

In de kruipruimte kunt u naast vloerisolatie ook voor bodemisolatie kiezen. Bodemisolatie isoleert minder dan vloerisolatie, maar is wel een uitkomst als uw kruipruimte niet hoog genoeg is of als u vochtproblemen heeft in de kruipruimte. Bodemisolatie kan worden aangebracht met verschillende materialen, zoals bodemfolie, vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen. Bodemfolie zorgt ervoor dat optrekkend vocht geen kans heeft om uw woning binnen te komen.

  • Verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie

Duidelijke verschillen

Maar wat is nou slimmer om in te investeren, vloerisolatie of bodemisolatie? Met vloerisolatie bent u op de lange termijn voordeliger uit. De warmte blijft met vloerisolatie langer in uw huis, doordat de warmte niet in de kruipruimte komt. Hierdoor hoeft u minder vaak te stoken en de stookkosten vallen hierdoor maandelijks lager uit. Als de kruipruimte hoog genoeg is, raden wij u aan om vloerisolatie aan te leggen.

Bodemisolatie isoleert de hele bodem van uw kruipruimte. Het is een effectieve manier om uw woning te isoleren als uw kruipruimte niet hoog genoeg is. Veel woningen hebben last van optrekkende kou of vocht vanuit de bodem van de kruipruimte, in dit geval is bodemfolie de beste manier om dit tegen te gaan.

Vloerisolatie én bodemisolatie combineren

Vloerisolatie en bodemisolatie combineren is zeker een optie. Dit is wel alleen mogelijk als de hoogte van uw kruipruimte dit toelaat. Voor het optimale isolatieresultaat is het zelfs aan te raden om deze twee isolatievormen te combineren. Wanneer u beide vormen van isolatie toepast, bent u verzekerd van:

  • Een warmere vloer in huis.
  • Lagere stookkosten.
  • Geen water in de kruipruimte.
  • Minder tot geen schimmels in huis.
  • Minder tot geen ongedierte in huis.
  • Minder last van stank in huis.
  • Een gezonder leefklimaat.
  • Een schone kruipruimte.

Kruipruimte ventilatie is een must

Kruipruimte ventilatie kan en mag eigenlijk niet ontbreken. Zelfs als uw kruipruimte niet hoog genoeg is om isolatie aan te brengen, moet uw kruipruimte voorzien zijn van ventilatie. Zonder ventilatie in uw kruipruimte kan vocht niet weg. Vocht zorgt voor schimmels en nare luchtjes in huis. Voldoende kruipruimte ventilatie zorgt voor een gezonde luchtstroom en geeft condens geen kans om zich aan de onderkant van uw vloer te vestigen.

Isolatie uitbesteden aan een isolatiespecialist?

Sommige isolatiematerialen voor zowel bodemisolatie als vloerisolatie kunt u zelf aanbrengen in de kruipruimte. Desondanks is het aan te raden dit door een isolatiespecialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen tot hun beschikking hebben en weten hoe ze ermee om moeten gaan. Onze kruipruimte isolatie- én ventilatiespecialisten uit de regio Uden, Oss, Den Bosch en Nijmegen werken met het kwaliteitsmerk TONZON Vloerisolatie. Voor vloerisolatie maken wij gebruik van TONZON thermokussens en voor bodemisolatie gebruiken we TONZON bodemfolie.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.