Hoe komt wietlucht in mijn huis?

Een typerende, doordringende geur wat we snel plaatsen als wietlucht, koollucht of rioollucht. Hoe u het ook noemt, één ding is zeker: het stinkt en het is ongezond. Waar komt wietlucht vandaan? Hoe komt het in uw huis? En de belangrijkste vraag: hoe verhelpt u de wietlucht in uw huis? We lichten de oorzaken uit en sommen de stappen die u kunt ondernemen op.

Oorzaak achterhalen vanuit inspectie

Het lijkt soms een makkelijk klusje, even de stanklucht oplossen in huis. Maar wat doet u als u niet goed kunt zeggen wat deze stanklucht veroorzaakt of waar de stank precies vandaan komt? Een specialistisch bedrijf kan dit vaak beter en sneller achterhalen dan uzelf.

Het opsporen van een typerende lucht in huis is niet altijd makkelijk, maar wel het belangrijkste om het echt in de kern aan te pakken. Zichtbare gaten en kieren afkitten, dichtpurren of negeren laat een stanklucht meestal niet verdwijnen, helaas. Wat moet u nu doen om snel de oorzaak te duiden, zodat u er echt iets aan kunt (laten) doen?

Een wietlucht in huis is slecht voor uw gezondheid, daarnaast is het zo’n doordringende geur dat u er – ongeacht de schade die het kan aanrichten – sowieso snel vanaf wilt. In veel gevallen komt deze geur uit de kruipruimte. Dit heeft vaak te maken met geen of onvoldoende ventilatie. Maar hoe weet u dit zeker? Ten alle tijden is het verstandig een specialist in te schakelen. Hij of zij voert een inspectie uit, waarin definitief naar voren komt waar de stank vandaan komt en hoe het te verhelpen is.

  • Wietlucht, rioollucht of koollucht in huis

Kruipruimte ventilatie is essentieel

Zorg ten alle tijden voor een goede ventilatie in de kruipruimte. Kruipruimte ventilatie zorgt voor een goede doorstroom van lucht. Met ventilatiekokers vindt stank zijn weg naar buiten en is condensvorming minimaal. Dit vermindert de kans op schimmels en vochtophopingen. Vocht dat nergens naartoe kan, gaat op den duur zorgen voor het ontstaan van nare luchtjes zoals een wietlucht in de kruipruimte die via kieren en gaten hun weg vinden naar de woning. Hetzelfde geldt voor stilstaande lucht. Dit zal u eerst pas ruiken als u de kruipruimte opent, maar wanneer u het ook ruikt als de kruipruimte dicht is, is het tijd om een kruipruimte ventilatie specialist te bellen. Daarnaast is een vochtige kruipruimte zonder ventilatie ook een bron voor beestjes zoals zilvervisjes, pissebedden en spinnen.

Is uw kruipruimte al voorzien van ventilatie? Bekijk dan de ventilatieroosters aan de buitenkant van de woning. Misschien moeten deze ontlucht worden of zit er een ontstopping in de ventilatiekokers. Indien gewenst is naast ventileren, isoleren ook een goede aanvulling. Wij geven de voorkeur aan TONZON isolatie vanwege de tweezijdige aanpak van bodemfolie en thermokussens voor het meest optimale resultaat.

Wietlucht uit de kruipruimte

Stank uit de kruipruimte is een van de meest voorkomende oorzaken van een wietlucht in huis. Komt de wietlucht, koollucht of rioollucht uit uw kruipruimte? Dan kijkt een kruipruimte isolatiespecialist of uw kruipruimte voorzien is van isolatie of voldoende isolatie zowel op de bodem als onder de vloer.

Kruipruimte zonder isolatie

Heeft u een kruipruimte die nog niet geïsoleerd is? Dan is dit de eerste stap die gemaakt moet worden. Kruipruimte isolatie heeft veel voordelen, zoals het tegengaan van stank in de woning, een warmere vloer, hoger wooncomfort, geen vocht en schimmels in huis en lagere stookkosten. Als uw kruipruimte hoog genoeg is (meestal 50 cm) dan kunt u TONZON vloerisolatie leggen. TONZON werkt met een tweezijdige aanpak dat bestaat uit bodemfolie en thermokussens. Bodemfolie zorgt ervoor dat het grondwater geen kans krijgt om omhoog te komen. Thermokussens zorgen ervoor dat koude lucht, stank en vocht niet via kieren en gaten uw woning kan binnenkomen. Afhankelijk van uw wensen en de hoogte van uw kruipruimte kan beide gelegd worden.

Geïsoleerde kruipruimte

Is uw kruipruimte al geïsoleerd? Dan kan het zijn dat er onvoldoende kruipruimte isolatie aanwezig is. Het kan zijn dat uw kruipruimte enkel voorzien is van schelpen als isolatie, inblaasisolatie, bodemfolie of thermokussens. Een kruipruimte specialist ziet dit meteen. In dit geval kunt u kiezen voor extra isolatie, zowel op de bodem van de kruipruimte als onder de vloer, zoals hierboven beschreven. Een wietlucht in huis kan ook een andere reden hebben, de oorzaak wordt duidelijk tijdens een inspectie.

Andere oorzaken stank in huis

De oorzaak van een wietlucht in huis kan breder liggen dan de kruipruimte. De indringende geur kan via de kleinste scheuren of kieren de woning binnenkomen. Vaak komt de geur met tijden en is dus niet continu aanwezig. De locatie van de stank is vaak ook de bron.

Is de stank in uw badkamer aanwezig? Dan is de kans op ontstopping groot. Komt de geur uit de meterkast bij de CV-ketel of wanneer u de CV-ketel aanzet? Dan kan het zijn dat uw CV-ketel lekt. Bevindt zich er een rioolpunt naast uw huis? Stank komt binnen via de kleinste kieren en gaten van het huis. Last van ongedierte? Een dode muis die is gaan rotten geeft ook een zeer onaangename geur af.

Bij stank in uw huis raden wij aan meteen een specialist te bellen. De specialist ontdekt de oorzaak van de stank en geeft u advies over het bestrijden van de geur. Misschien heeft u een ongedierte bestrijder nodig, de ontluchting dienst of een kruipruimte specialist.

Heeft u last van stank in huis?

Heeft u last van een rioollucht, koollucht, wietlucht of een andere onaangename geur? Wacht dan niet langer en neem contact op met onze specialisten. De geur die u ruikt is niet alleen onaangenaam, maar kan ook schadelijk zijn voor uw gezondheid. Van te voren voeren wij een kruipruimte inspectie uit om te zien wat de oorzaak van het probleem is. Ligt het probleem in uw kruipruimte? Dan kunnen wij u helpen met kruipruimte ventilatie, isolatie en vloerisolatie.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Heeft u last van stank in uw kruipruimte, hal, meterkast of totale woning? Dan kunnen wij iets voor u betekenen. Onze specialisten uit de regio Den Bosch, Tilburg, Breda, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen helpen u graag en pakken de oorzaak van wietlucht in uw huis aan. Neem gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.