5x waarom vloerisolatie positief bijdraagt aan de gezondheid

Dat vloer- en kruipruimte isolatie goed zijn voor het milieu en het de waarde van uw huis verhoogd, hebben we u al vaker verteld. Maar isolatie van de vloer en kruipruimte hebben nog veel meer voordelen. Wat veel mensen niet weten, is dat een goede vloerisolatie én ventilatie zorgen voor een gezondere leefomgeving in huis. Zo dragen vloer- en kruipruimte isolatie positief bij aan de gezondheid van uw gezin. Wij leggen u uit waarom en waar u op moet letten bij het kiezen van isolatiemateriaal.

  1. Geen koude vloer meer

Vloerisolatie zorgt voor een warmere vloer en koude lucht blijft niet meer rond uw voeten hangen. Dit is aangenaam voor volwassenen, maar ook zeker voor kleine kinderen. Kleine kinderen die kruipen, krijgen door een koude vloer vaak last van verkoudheid en een snotneus. Met een warmere vloer is dit verleden tijd en kunnen kleine kinderen veilig over de vloer kruipen.

  1. Vochtophopingen zijn verleden tijd

Vocht is slecht voor onze gezondheid. Naar de gevolgen van vocht op onze gezondheid zijn veel onderzoeken gedaan. Het staat vast dat een te hoge luchtvochtigheid op den duur kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. Denk aan pijnlijke spieren, gewrichtsproblemen, reumatische klachten en problemen met de luchtwegen.

  1. Huisstofmijten krijgen het moeilijk

Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat huisstofmijten het moeilijk krijgen. Door vloerisolatie worden tocht en vocht buiten uw woning gehouden en dit maakt het huisstofmijten en bacteriën moeilijker om zich te vermeerderen. Juist deze beestjes zijn een bron van allergieën. Mogelijke klachten zijn hoesten, benauwdheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Vooral voor mensen met astmatische klachten is een vochtige omgeving zeer ongezond.

  • Vloerisolatie en kruipruimte isolatie positief voor gezondheid
  1. Van schimmels heeft u geen last meer

Schimmels hebben vocht nodig om te kunnen groeien en wanneer de temperatuur voldoende is kunnen ze zich explosief vermenigvuldigen. Het kwalijke aan schimmels zijn de schimmelsporen en bepaalde schimmelsoorten. Kleine schimmelsporen zweven door de lucht en kunnen bij inademing aanleiding geven tot allergische reacties zoals hoesten, een verstopte neus, vermoeidheid en benauwdheid.

  1. Ongedierte gaan op zoek naar een ander huis

Als de luchtvochtigheid in uw woning flink is gedaald, is het voor ongedierte geen aangename plek om te verblijven. Voorbeelden van ongedierte in de kruipruimte zijn pissebedden, zilvervisjes, muggen en motten en muizen en ratten. Ongedierte kunnen ziektes met zich meebrengen en deze wilt u niet in uw woning hebben.

Kies bewust

Van verschillende isolatiematerialen is bekend dat ze ongezonde stoffen in de woning kunnen verspreiden. Gespoten purschuim is bijvoorbeeld meerdere malen negatief in het nieuws geweest. De chemische reactie die plaatsvindt bij het aanbrengen van purschuim in uw kruipruimte kan zeer vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid. Niet alle isolatiematerialen hebben dus een positief effect op uw gezondheid.

Glaswol en steenwol worden ook gebruikt als isolatiemateriaal. Let erop dat glas- en steenwol niet de meest ideale isolatiematerialen zijn in een vochtige kruipruimte. Daarbij is het met deze materialen lastig om alle kieren en hoekjes goed mee te pakken en een sluitende isolatielaag aan te brengen.

Onze specialisten werken met TONZON vloerisolatie. Tijdens het aanbrengen van TONZON komen er geen giftige chemicaliën vrij en uit het materiaal komen geen ongezonde stoffen of vezels vrij. TONZON isoleert goed door de tweedelige aanpak: bodemfolie en thermokussens. Bodemfolie is een stevig zeil dat op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht. Bodemfolie stopt de verdamping van het vocht en remt radongas dat uit de bodem komt. Bodemfolie drijft mee met het opkomende water, waardoor (grond)water onder de bodemfolie blijft. De thermokussens voorkomen dat er uitwisseling van warmte ontstaat tussen de onderkant van de vloer en de koude kruipruimte en funderingsmuren. De warmte blijft met thermokussens daar waar u het wilt hebben: in de woning op de vloer. Is uw kruipruimte hoog genoeg, dan raden wij aan om beide vormen van isolatie toe te passen. Is uw kruipruimte niet hoog genoeg, dan adviseren wij tijdens de kruipruimte inspectie welke vorm van isolatie het meest effectief is voor uw woning.

Ventilatie

Let erop dat vloerisolatie eigenlijk niet zonder ventilatie kan. Kruipruimte ventilatie zorgt ervoor dat lucht en condensvorming zijn weg naar buiten vinden en er een gezonde luchtstroom in de kruipruimte ontstaat.

Wilt u een gezonder leefklimaat in huis?

Beschikt uw woning nog niet over vloer- of kruipruimte isolatie of ontbreekt het nog aan ventilatie in uw kruipruimte? Ga voor een gezonder leefklimaat in huis en laat uw kruipruimte inspecteren. BROA heeft meerdere specialisten in dienst die u graag helpen met al uw vragen over isolatie en ventilatie. Neem contact met ons op en wie weet leeft u binnenkort in een gezonder huis.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.