Meer gezondheidsklachten in huis tijdens Corona

Door Corona werken we massaal thuis, mits dit mogelijk is. In plaats van dat we vier uur in de avond thuis zijn, zitten we nu – met het hele gezin – hele dagen thuis. Met zeer tropisch weer. Voornamelijk oudere mensen en mensen met astma en andere luchtwegproblemen ervaren nu sneller gezondheidsklachten. En juist de kwetsbare groep is vatbaarder voor Corona. De druk om uw leefklimaat te verbeteren is nu groter dan ooit. Heeft u al eens in uw kruipruimte gekeken?

Oorzaken gezondheidsklachten

Het hebben van gezondheidsklachten kan meerdere oorzaken hebben. Maar een astmatisch en benauwd gevoel, terwijl u heel de dag thuis zit en weinig in contact bent met anderen… Dat is vreemd. Of toch niet, en is de oorzaak dichterbij dan u denkt. We sommen een aantal oorzaken van gezondheidsklachten in huis voor u op:

  • Ongezond leefklimaat
  • Muffe geur in huis
  • Schimmel
  • Vochtophopingen op de muren of in de hoeken van de kamer
  • Ongedierte
  • Koude vloer
  • Ophopen van radon

Alle bovenstaande oorzaken hebben in de meeste gevallen te maken met één ruimte in het huis: de kruipruimte.

  • vocht in de kruipruimte oorzaak gezondheidsklachten in huis tijdens Corona

Radon

Radon kan aanwezig zijn in uw woning. Radon is een radioactief gas dat van nature vrijkomt uit de bodem en uit bouwmaterialen als beton, baksteen en natuursteen. Radon is dus lastig te vermijden. Radon gas is van zichzelf niet schadelijk of gevaarlijk als u het inademt, maar wanneer het zich ophoopt, bindt het zich ook aan vaste stoffen zoals stofdeeltjes. Wanneer u deze stofdeeltjes inademt komt radon in de luchtwegen en kan het wel schadelijk zijn. Stoffen die ontstaan uit het verval van radon, veroorzaken enkele honderden gevallen van longkanker per jaar in Nederland. Met constante ventilatie kunt u ervoor zorgen dat de concentraties laag blijven. We geven u enkele tips om de concentratie van radon in huis zo laag mogelijk te houden:

  • Ventileer de kruipruimte goed, zodat radon daar niet kan ophopen.
  • Dek de bodem van de kruipruimte luchtdicht af, dit voorkomt aanvoer van radon uit de bodem naar uw huis via gaten en kieren.
  • Zorg voor goede luchtverversing in huis door continue te ventileren.

Radon kan gemeten worden met speciale apparatuur. Dit kunnen onze vakkundige monteurs voor u onderzoeken, maar u kunt hier ook een ander gespecialiseerd bedrijf voor benaderen.

Vochtige woning

In ongeveer 15% van alle Nederlandse woningen is het te vochtig. Dit hoeft niet altijd gezondheidsproblemen op te leveren, maar het kan wel en vooral nu u extra veel in huis bent. Naast dat het vochtgehalte in huis nu groter kan zijn doordat we meer thuis zijn en wij (en huisdieren) ademhalen en transpireren, kan het ook met uw woning zelf te maken hebben. Wat dacht u van doorslaand vocht, een lekkage of een vochtige kruipruimte?

Ventileren is the key

Vocht, schimmel, ongedierte, nare geuren en radon verminderd wanneer er goed geventileerd wordt. Wanneer u uw woning goed wilt ventileren, doet u dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dit doet u door ramen en ventilatieroosters op te laten staan en goed vrij te houden van vuiligheid. Maar het vochtprobleem zit meestal dieper, zoals in de kruipruimte. Vocht in de kruipruimte is een veelvoorkomend probleem. Het belangrijkste is dat de kruipruimte droog moet worden en het vocht zijn weg naar buiten moet vinden.

Kruipruimte ventilatie

De oorzaak van vocht in de kruipruimte is makkelijk te achterhalen door een kruipruimte inspectie te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Dit kunnen wij voor u uitvoeren, maar dit kan ook een ander vloer/kruipruimte isolatie bedrijf voor u doen. In de meeste gevallen brengen we kruipruimte ventilatie aan door een koker van buiten naar binnen naar de kruipruimte te boren (renovatiekoker). Aan beide kanten van de koker plaatsen we een rooster. Het boren van een ventilatie renovatiekoker is niet altijd mogelijk, wanneer u bijvoorbeeld een geplaatste pui heeft of leidingen niet verlegd kunnen worden. In dat geval plaatsen we een koekoek renovatiesysteem. Dit systeem geleidt de wind en laat het regenwater afvloeien. De hoeveelheid kruipruimte ventilatie hangt af van de grootte van uw woning en het soort vloer dat er in de woning ligt.

Kruipruimte isolatie in combinatie met ventilatie

Voor optimaal resultaat voorziet u de kruipruimte, naast ventilatie, ook van isolatie. Isolatie zorgt ervoor dat vocht niet via kieren en gaten in de fundering uw woning binnenkomt. Uw kruipruimte isoleren kan op veel manieren en met verschillende materialen. Voorheen werd er veel gebruik gemaakt van schelpen of chips, maar onderzoeken hebben bewezen dat deze afdichting geen gunstig effect heeft op de warmte van uw vloer. Bij BROA werken we met TONZON vloerisolatie. TONZON heeft een tweedelige aanpak van bodemfolie en thermokussens. Bodemfolie houdt de warmte vast in de kruipruimte en voorkomt optrekkend vocht en kou vanuit de ondergrond. Het resultaat van deze eerste aanpak is een droge en warmere kruipruimte die warmte naar boven afgeeft aan de vloer. Tweede aanpak is het aanbrengen van thermokussens. Hierdoor is er geen warmteoverdracht naar onderen toe via een vorm van geleiding of convectie. Het resultaat van thermokussens is dat de vloer warmer aanvoelt en dat de thermostaat een graadje minder mag.

BROA als betrouwbare partner in vloerisolatie en ventilatie

Heeft u last van gezondheidsklachten, is het vochtig bij u in huis en heeft u een kruipruimte? Laat een kruipruimte inspectie uitvoeren, de kans is aannemelijk dat de oorzaak in de kruipruimte te vinden is.

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij uw kruipruimte lezen. Iedere kruipruimte is anders, is er water aanwezig op de bodem? Hoeveel water staat er? Zijn er koudebruggen aanwezig? Lekkages? Vocht, water en andere factoren laten ‘littekens’ achter. Deze littekens zijn medebepalend voor het aanbrengen van kruipruimte isolatie. Daarbij adviseren wij kruipruimte ventilatie. Is er al ventilatie, is dit voldoende of niet? Hoe kunnen we deze ventilatie verbeteren? Wat voor een vloer heeft de woning? Beton of hout, waar moet opgelet worden bij een houten vloer? Allemaal factoren waar onze specialisten met een vakkundig oog naar kijken. We voorzien u van gedegen advies en het is altijd aan u wat u met het advies doet.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.