Hoe kunt u houtworm in huis herkennen?

Houtworm kan zich jarenlang schuilhouden in uw woning zonder dat u het door heeft. Toch kan deze vorm van ongedierte veel schade aanrichten in uw huis. Houtworm is een verzamelnaam van larven van verschillende soorten houtwormkevers, zoals bijvoorbeeld de boktor. De larven nestellen zich in het hout en eten zich daar doorheen. Wat is het resultaat? Schade aan uw (onder)vloer en/of meubilair. 

Houtworm herkennen

De larven van kevers laten kleine zwarte puntjes achter als zij het houtwerk na enige tijd verlaten. De larve begeeft zich in het hout ter bescherming tegen de ‘grote wereld’ en voedt zichzelf door hout te eten. Hij creëert gangen door de houtconstructie in te gaan. Deze gangen zorgen dus voor de kleine puntjes/gangen in het hout. Bent u nog niet zeker? Dan kunt u een papier onder houtconstructie en/of meubel leggen. De gangen zorgen namelijk ook voor zaagsel en dat kunt u dan terugzien op het papier. Heeft u gemerkt dat houtworm zich begeeft in de woonkamer? Dan is de kans groot dat houtworm zich ook in de kruipruimte begeeft. Dit is wel een lastigere plek om houtworm te herkennen. Om houtworm te herkennen onder uw vloer kunt u een kruipruimte inspectie aanvragen.

  • Houtworm in huis

Hoe komt houtworm in uw huis?

Houtworm kan op verschillende manieren in huis komen. Denk bijvoorbeeld aan haardhout dat u naar binnen haalt voor uw kachel of open haard. Maar ook via een meubel dat u koopt kunt u houtworm mee naar binnen halen. Een andere mogelijkheid is dat kevers in huis komen om te paren, dit paren doen ze vaak het liefst in door vocht en schimmel aangetast hout. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe houtworm in huis en daarmee in uw kruipruimte kan komen.

Kruipruimte met houten vloer

Heeft u een woning met op de begane grond een houten vloer met kruipruimte? Vraagt u zichzelf dan af of deze ruimte vochtvrij is. Zijn de balken behandeld of is de ruimte juist vochtig met onbehandeld hout.

Wat zijn de gevolgen voor uw vloer?

Het kan jaren duren voordat u het in de gaten heeft dat u last heeft van houtworm. Maar weet dat een houtworm probleem jaar na jaar alleen maar groter wordt. De larven vreten zich een weg door het hout van uw balklaag en deze wordt steeds meer instabiel. Op den duur kan de balk het zelfs begeven met alle gevolgen van dien.

Volledige aanpak van kruipruimte

U kunt een specialist bellen om de houtworm in uw kruipruimte te bestrijden nadat er een grondige inspectie is uitgevoerd. Ons advies is om direct ook te kijken naar hoe de conditie is van uw kruipruimte. Mocht deze vochtig zijn met schimmels en slecht geïsoleerd en/of geventileerd. Pak het dan direct grondig aan.

Denk hierbij aan 3 stappen:

  1. Houtworm bestrijden
  2. TONZON vloerisolatie
  3. Kruipruimte ventilatie

Door deze aanpak bent u van uw houtworm af, is uw kruipruimte geïsoleerd en zorgt ventilatie voor het drogen van uw kruipruimte en afvoeren van eventuele geurtjes die kunnen ontstaan.  U bespaart vanaf nu ook op uw energiekosten en uw woongenot neemt toe.  Neem contact op met een specialist bij u in de buurt. U mag ook met ons contact opnemen.

Hulp nodig?

Denkt u last te hebben van houtworm? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs voor een inspectie! Bel 085-3301100 of mail naar niels@broavloerisolatie.nl