Wat is stratificatie?

Stratificatie is een term die gebruikt wordt om een scheiding aan te geven, een gelaagdheid binnen een bepaalde afmeting of groep. Als isolatie specialist gebruiken wij de term horizontale stratificatie om de verschillende luchtlagen binnen een kamer of ruimte aan te duiden.

Horizontale luchtlagen met verschillende temperatuur

Kijken we naar een woning met kruipruimte dan zien we dat een kamer van vloer tot plafond verdeeld is in horizontale luchtlagen (stratificatie). Deze luchtlagen kennen allemaal hun eigen temperatuur en verschillen daardoor ten opzichte van elkaar. Zo kan het voorkomen dat in een woonkamer deze luchtlagen zodanig van temperatuur verschillen dat bewoners zich niet lekker voelen.
Men voelt zich rillerig, kilkoud, of koortsig terwijl er niets aan de hand is. Dit kan gebeuren als de luchtlaag boven de vloer, bij uw voeten, een paar graden kouder is dan bij uw hoofd. Bij een verschil van pak hem beet 3 graden krijgen we als snel dit gevoel van onbehagen. We denken dan dat we een verkoudheid of griepje krijgen maar even later is het weer weg. We kunnen dan niet verklaren wat de oorzaak is, niemand denkt aan stratificatie en de mogelijke gevolgen.

  • ADVIES? 085-3301100

    Heeft u last van koude voeten of kou vanuit de kruipruimte? U wilt gratis advies en of vrijblijvende inspectie? Bel dan met onze specialisten.

Stratificatie - kruipruimte

Kruipruimte in woning aanwezig

Als isolatie specialist horen we deze klachten vaker terug bij woningen met een kruipruimte. Bewoners voelen zich niet lekker en kunnen niet uitleggen waar het aan ligt. Als we doorvragen blijkt dat men vaak koude voeten heeft als gevolg van het feit dat de vloer koud aanvoelt. De periode waarin dit meer naar voren komt is tijdens de seizoenswisseling in het voorjaar en tijdens de herfst. De verwarming staat nog niet altijd aan en de invloeden van buitenaf zijn groot. De ene dag is het lekker weer en de andere dag voelt koud en rillerig aan. Niet alleen buiten maar ook binnen.

Meten van stratificatie in huis

Zelf meten van de luchtlagen is lastig, als u uzelf herkent in bovenstaande en u hebt een kruipruimte kun u eenvoudig een kruipruimte inspectie aanvragen. Als kruipruimte isolatie specialist kunnen wij u laten zien hoe de opbouw is en waar zich problemen voordoen. Door het verrichten van de inspectie met een warmtebeeld camera kunnen wij uw situatie in beeld brengen. Wij geven u graag advies in de maatregelen die u kunt nemen. De kruipruimte inspectie kunnen wij u vrijblijvend aanbieden.

Verschillen in temperatuur verkleinen

De kruipruimte is vaak een koude en vochtige ruimte onder het huis, gedurende de warmere maanden is er weinig of geen last van optrekkende kou. Juist in het voorjaar en de wintermaanden speelt het verschil in temperatuur ons parten. Door uw kruipruimte te isoleren kunnen isolatie specialisten de verschillen in temperatuur verkleinen waardoor uw vloer prettiger aanvoelt. Het onbehagelijke gevoel verdwijnt en de kosten op uw energierekening dalen doordat u minder hard hoeft te stoken.

Hoe zit het dan met het vocht in de kruipruimte?

Naast het isoleren van de kruipruimte speelt vocht vaak een probleem. Vocht tast bijvoorbeeld een houten balklaag aan. Vocht maakt dat ongedierte kan gedijen of schimmels groeien. Vochtproblemen veroorzaken ook nare luchtjes, stank uit de kruipruimte. Door uw kruipruimte goed aan te pakken kunt u zowel kou als vocht aanpakken. Met als resultaat een prettiger leefklimaat in huis. Vaak is de ventilatie in de kruipruimte onder de maat waardoor lucht stilstaat. Door op een juiste wijze kruipruimte ventilatie aan te pakken zorgt u ervoor dat er een luchtstroom op gang komt. Deze luchtstroom droogt als het ware de ruimte en voert nare lucht af.

BROA vloerisolatie

Wilt u uw kruipruimte aanpakken, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze werkzaamheden richten zich op het verbeteren van uw woongenot, energiebesparing en gezondheid. Als kruipruimte isolatie specialist werken wij met TONZON vloerisolatie voor het isoleren en brengen wij renovatie ventilatieroosters of koekoek ventilatie kokers aan. Vooraf willen wij graag uw situatie inspecteren. Wij staan voor kwaliteit en tevredenheid. Neem gerust contact op.