Verschillen tussen glaswol en steenwol isolatie

Kruipruimte isolatie is voor iedere woning met kruipruimte aan te raden. Het verhoogt het wooncomfort en verlaagt de stookkosten. Twee veelvoorkomende isolatiematerialen zijn glaswol en steenwol. Beide worden vaak gebruikt voor het isoleren van kruipruimtes. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerken van deze materialen en vergelijken we ze met elkaar.

Glaswol en steenwol… wat is dat precies?

Glaswol is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van gerecycled glas. Door het glas te smelten en vervolgens te spinnen, ontstaan er dunne glasvezels die samen een luchtige structuur vormen. Dit resulteert in een isolatiemateriaal met goede thermische eigenschappen. Steenwol, aan de andere kant, wordt gemaakt van basalt of diabaas. Dit natuurlijke gesteente wordt gesmolten en dan tot vezels gesponnen. Net als glaswol heeft het een vezelachtige structuur die helpt bij het vasthouden van lucht, wat bijdraagt aan de isolerende capaciteit.

Waarom worden glaswol en steenwol vaak ingezet bij kruipruimte isolatie?

Kruipruimtes zijn vaak vochtige en koude plekken in een woning. Het isoleren van deze ruimtes kan je huis een stuk duurzamer maken. Glaswol en steenwol zijn beide geschikt voor deze taak vanwege hun vermogen om tot op zekere hoogte vocht te weerstaan en warmte vast te houden.

De verschillen tussen glaswol en steenwol

Hoewel beide materialen hun eigen unieke kwaliteiten hebben, zijn er enkele verschillen die de keuze kunnen beïnvloeden. Glaswol is over het algemeen makkelijker aan te brengen dan steenwol, vooral in krappe ruimtes. Steenwol heeft echter een langere levensduur dan glaswol en kan beter bestand zijn tegen hoge temperaturen. Qua isolatieprestaties liggen ze dicht bij elkaar, hoewel steenwol vaak een iets hogere isolatiewaarde heeft. Beide materialen zijn redelijk in staat vochtproblemen in de kruipruimte tegen te gaan, maar steenwol kan over het algemeen iets beter omgaan met vochtophoping dan glaswol.

glaswol, steenwol of toch TONZON isolatiemateriaal voor uw kruipruimte. BROA geeft uitleg.
TONZON vloerisolatie in Nijmegen

TONZON: het beste isolatiemateriaal voor kruipruimtes

TONZON overtreft zowel glaswol als steenwol in efficiëntie, vooral bij inzet van kruipruimte isolatie.Wat TONZON bijzonder maakt, is het gebruik van meerdere lagen reflecterende folie die samenwerken om een thermosfles-effect te creëren. Dit resulteert in een uitstekende isolatiewaarde, terwijl het materiaal zelf dun en flexibel blijft. BROA, gespecialiseerd in vloerisolatie in de kruipruimte, geeft de voorkeur aan TONZON vanwege de betere isolatiewaarde, vochtbestendigheid en duurzaamheid in vergelijking met zowel glaswol als steenwol.

Problemen na isolatie met glaswol of steenwol

Het gebruik van glaswol of steenwol in de kruipruimte kan diverse negatieve gevolgen hebben. Ten eerste zijn deze materialen niet zo goed bestand tegen vochtopname als TONZON materiaal. Vocht in het glaswol of steenwol kan leiden tot schimmelvorming en een verminderde isolatiewaarde. Vooral in kruipruimtes, waar vochtigheid vaak een probleem is, kan dit een fors probleem vormen. Voor u het weet heeft u last van een zeer doordringende stank in huis en/of ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes of ratten in huis.

Daarnaast kunnen de vezels van glaswol en steenwol, indien niet goed afgeschermd, in de lucht terechtkomen. Het inademen van deze vezels kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot ernstigere gezondheidsklachten. In de loop van de tijd kunnen bovendien zowel glaswol als steenwol hun effectiviteit verliezen of afbreken. Dat resulteert in een verminderde isolatieprestatie en mogelijke kosten voor vervanging of herstel. Het is daarom van belang om zorgvuldig te overwegen welk isolatiemateriaal het beste past bij de specifieke behoeften en omstandigheden van een woning. Neem gerust contact met ons op als u hier meer over wilt weten.

Wie slim is combineert isolatie met ventilatie

Na het aanbrengen van goede vloerisolatie kan de natuurlijke luchtstroom in de kruipruimte verminderd zijn. Goede kruipruimte ventilatie is dan belangrijk om vochtophoping en daarmee samenhangende problemen te voorkomen. Zonder ventilatie in uw kruipruimte kan vocht niet weg. Vocht zorgt voor schimmels en nare luchtjes in huis. Voldoende kruipruimte ventilatie zorgt voor een gezonde luchtstroom en geeft condens geen kans om zich aan de onderkant van uw vloer te vestigen.

Vloerisolatie zelf doen of laten doen?

Sommige vloerisolatie kunt u in theorie zelf aanbrengen in de kruipruimte. Desondanks is het aan te raden isolatie door een specialist te laten uitvoeren. Het is niet makkelijk om de beste materialen vast te maken; daar heb je soms speciale apparaten voor nodig die alleen experts goed kunnen gebruiken.

Onze kruipruimte isolatie- én ventilatiespecialisten werken door heel Nederland en België met het kwaliteitsmerk TONZON Vloerisolatie. Voor vloerisolatie maken wij gebruik van TONZON thermokussens en voor bodemisolatie gebruiken we TONZON bodemfolie. Hiermee zorgen we voor een vloerisolatie met een zo hoog mogelijk rendement en de langste inzetbaarheid. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een offerte aan.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.