Verschil tussen een mantavloer en kwaaitaalvloer

De kwaaitaalvloer en mantavloer zijn veel gebruikte vloeren uit de jaren ’60 en ’70. Beide vloeren zijn prefab betonvloeren. De mantavloer en de kwaaitaalvloer lijken in heel veel opzichten op elkaar; ze werden voor dezelfde doeleinden gebruikt en delen ook hetzelfde grote nadeel. Maar wat is nu precies het verschil? Hoe zien de vloeren eruit, kun je ze isoleren en wat zijn de nadelen van beide vloeren? In dit blog leggen we het je duidelijk uit.

Wat is een mantavloer?

De mantavloer is een prefab betonnen vloer die vooral in de jaren ’60 en ’70 in Nederlandse woningen werd gebruikt. De mantavloer is nog relatief onbekend ten opzichte van de kwaaitaalvloer.

De mantavloer bestaat uit verschillende elementen. Deze elementen rusten op de fundering van het gebouw of de woning. Elk element van de mantavloer is 120 centimeter breed. Per element bestaat deze uit twee betonbalken die de ribben worden genoemd. Daarnaast is er tussen deze delen aan de bovenkant een dunne vloerplaat aangebracht. Deze tussenplaat is 5,5 centimeter dik. Deze tussenplaat zit tussen de betonnen ribben, vandaar dat de mantavloer ook wel ‘ribcassettevloer’ genoemd wordt.

Standaard wordt er één plaat in het kruipluik aangebracht. Alleen vanuit de kruipruimte kan men de vloerconstructie bekijken en tot de conclusie komen of het een mantavloer betreft.

Hieronder een duidelijke afbeelding van een mantavloer.

Mantavloer

Wat is een kwaaitaalvloer?

De kwaaitaalvloer kwam iets later op de markt dan de mantavloer. De kwaaitaalvloer werd vooral in de jaren ’70 gebruikt als vloer in Nederlandse gebouwen, waaronder woningen. De vloer werd aangebracht op funderingsdelen waaronder een kruipruimte aanwezig was.

Het is, net zoals de mantavloer, een prefab betonnen vloer en bestaat ook uit diverse elementen. De kwaaitaalvloer is vanuit de kruipruimte makkelijk te herkennen. De betonnen onderdelen hebben een gebogen ofwel gewelfde onderkant en de vloer heeft afgeronde holle vormen.

Kwaaitaalvloeren waren in deze tijd een groot succes. Het beton was gemengd met calciumchloride, wat ervoor zorgde dat het betonmengsel sneller kon uitharden. Hierdoor konden betonnen vloerdelen in grote massa geproduceerd worden, wat resulteerde in verdubbelende productie.

Hieronder een duidelijke afbeelding van een kwaaitaalvloer.

Kwaaitaalvloer

Verschil mantavloer en kwaaitaalvloer

Het verschil tussen deze vloer zit hem vooral in hoe de vloer eruit ziet. De mantavloer heeft elementen van 120 centimeter breed, waarbij de kwaaitaalvloer elementen heeft van 50 centimeter breed. Daarbij is de vorm aan de onderkant ook anders. De kwaaitaalvloer heeft een holle, gebogen vorm. De mantavloer bestaat uit rechte, platte delen.

Ernstige nadelen mantavloer en kwaaitaalvloer

De mantavloer en kwaaitaalvloer hebben een aantal, zeer grote nadelen. Het grootste nadeel is zelfs zo groot dat bedrijven die mantavloeren en kwaaitaalvloeren produceerden, failliet zijn.

Betonrot door staal

De mantavloer heeft in grote lijnen dezelfde kans op problemen als een kwaaitaalvloer, namelijk betonschade in de vorm van betonrot. De stalen (ook wel betonijzer of betonstaal genoemd) wapening van de betonnen draagdelen kunnen roesten. Staal heeft namelijk de nare eigenschap om in combinatie met vocht en zuurstof te gaan roesten. Door roest kan de betonnen dekking scheuren en uiteindelijk los knappen. Hierdoor worden andere dragende delen zwakker, waardoor de constructie in gevaar komt. Dit met zeer ernstige scenario’s en problemen als gevolg.

Betonrot door calciumchloride

Naast vocht en zuurstof versnelt ook calciumchloride het betonrottingsproces. Calciumchloride in het betonmengsel zorgt ook voor roestvorming, waardoor stukken beton kunnen afbreken. Deze problemen met de mantavloer komen pas na jaren aan het licht. De bedrijven die de mantavloeren en kwaaitaalvloeren hebben geproduceerd zijn inmiddels failliet. De toepassing van calciumchloride in betonmengsels voor vloeren is inmiddels verboden.

Vochtige kruipruimte

Een vochtige kruipruimte komt helaas vaak voor bij woningen met een kruipruimte. Een vochtige kruipruimte is ook een groot probleem wanneer u een kwaaitaalvloer of mantavloer heeft. Vocht versneld namelijk het proces van betonrot. Vocht in de kruipruimte kan worden verdreven met kruipruimte ventilatie. Het ventileren van de kruipruimte zorgt namelijk voor een goede afvoer van vochtige lucht en brengt een natuurlijke, droge luchtstroom om gang.

Vaak niet geïsoleerd

Kwaaitaalvloeren en mantavloeren zijn vaak niet geïsoleerd, terwijl dit wel mogelijk is. Een niet-geïsoleerde vloer zorgt voor een koude vloer, onprettig woonklimaat doordat de warme lucht via kieren en gaten naar de kruipruimte verdwijnt en hoge stookkosten. Wij van BROA Vloerisolatie kunnen uw kwaaitaalvloer of mantavloer prima isoleren, zodat u al snel alle voordelen van vloerisolatie ervaart.

Kwaaitaalvloer en mantavloer isoleren

Het isoleren van uw kwaaitaalvloer of mantavloer vanuit de kruipruimte is een slimme beslissing. Vocht in de kruipruimte versnelt het corrosie proces, het is daarom zaak om het vocht zoveel mogelijk uit de kruipruimte te verdrijven. Wij werken met TONZON vloerisolatie, dat bestaat uit bodemfolie om optrekkend vocht uit de bodem tegen te houden en thermokussens om vocht en lucht niet via de vloer de woning in te laten komen. Uw kwaaitaalvloer of mantavloer kan perfect geïsoleerd worden met TONZON vloerisoaltie.

Betonrot kwaaitaalvloer en mantavloer herkennen

Betonrot is in het eerste stadium soms lastig te herkennen. Dit zorgt ervoor dat betonrot zich blijft ontwikkelen, terwijl u van niks afweet. Onze specialisten kunnen hier met de juiste apparatuur en kennis wel op tijd bij zijn. Tips voor u om betonrot te herkennen:

  • Scheurvorming
  • Roestvlekken op het beton
  • Zichtbaar roestende wapening
  • Weggedrukte betondekking
  • Verzakking van de vloerelementen

Kruipruimte en vloerisolatie specialisten komen de volledige onderkant van uw vloer nauwkeuring inspecteren. Daarbij worden gegevens opgenomen welke van invloed zijn op eventuele uitvoering van de werkzaamheden om betonrot tegen te gaan.

Inspectie mantavloer en kwaaitaalvloer

Heeft u een mantavloer of kwaaitaalvloer in huis en heeft u een kruipruimte? Na het lezen van dit artikel maakt u zich misschien zorgen over eventuele betonschade. Onze specialisten kunnen u helpen bij het constateren van betonrot in uw mantavloer of kwaaitaalvloer.

Aanbrengen van kruipruimte isolatie en/of ventilatie

Beschikt uw kruipruimte niet over isolatie en/of ventilatie? Dit is geen overbodige luxe, zeker niet wanneer u een mantavloer of kwaaitaalvloer hebt. Goede isolatie en ventilatie verminderen de kans op roestvorming met alle ernstige gevolgen van dien. Neem contact met ons op als u vragen heeft of als wij u ergens mee kunnen helpen!

Vloerisolatie specialist

Heeft u nog vragen over mantavloeren en kwaaitaalvloeren?

Heeft u een van deze vloeren en zit u na het lezen van dit artikel met vragen? Kunnen wij u helpen om betonrot tegen te gaan, uw kruipruimte te isoleren en/of ventileren? Of wit u uw kruipruimte graag na laten kijken middels een kruipruimte inspectie? Neem gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.