Radongas in huis

Radongas is een radioactief gas dat vrijkomt uit de bodem en bouwmaterialen onder ons huis. Het ruikt niet en is ook niet zichtbaar, maar helaas wel ontzettend slecht voor de gezondheid! Door uw huis goed en regelmatig te ventileren houdt u de concentratie radongas in huis laag.

Waar komt radongas precies vandaan?

Radon komt vrij uit de bodem en kruipt via de kruipruimte de woning binnen. We hebben in Nederland het geluk dat de meeste huizen zijn gebouwd op zand- en veengronden, want radongas komt vooral vrij uit stenige bodems! Hierdoor is de concentratie van het radongas vrij laag.

We zien alleen wel dat bouwmaterialen die zijn gemaakt van stoffen uit de bodem (denk aan bakstenen, cement, gips en beton) ook radongas uitstoten. Maarliefst 70% van het gas is afkomstig uit deze producten.

Buitenshuis ‘vervliegt’ het radongas, maar wanneer er in huis niet goed geventileerd wordt stapelt het zich op. En dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid!

  • Radongas in kruipruimte

Radon slecht voor de gezondheid

Veel radongas in huis is slecht voor de gezondheid. Het is dan wel radioactief, maar niet direct gevaarlijk. Het wordt pas gevaarlijk wanneer niet-gasvormige radioactieve stoffen zich hechten aan stofdeeltjes. Die deeltjes kunnen worden ingeademd, wat in de loop van de tijd schade veroorzaakt aan het longweefsel.

Radongas verminderen

Het is nooit mogelijk om radongas helemaal te vermijden in huis, maar we kunnen wel veel doen om de concentratie te verminderen!

Wat u zelf kunt doen:

  • Verfris continu de lucht in huis.
  • Houd luchtroosters altijd open.
  • Zet regelmatig de ramen tegen elkaar open.

Wat onze kruipruimte specialisten voor u kunnen doen:

Om de hoeveelheid radongas in de kruipruimte te drukken leggen we eerst bodemfolie aan. Hierdoor wordt de kans klein dat er gas uit de bodem terecht komt in de kruipruimte. Daarna bevestigen we TONZON Thermoskussens aan het plafond van de kruipruimte. Die zijn zo ontwikkeld dat gas, kou en warmte teruggekaatst worden naar de bodem.

Hulp nodig?

Neemt u het zekere voor het onzekere? Voor uw gezondheid en die van uw gezin? Kies dan voor een goede kruipruimte isolatie en ervaar een optimaal woongenot!

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, onze specialisten helpen u graag.