Wat zijn de nadelen van PUR isolatie?

PUR isolatie, iedereen kent het wel. Sneldrogend schuim dat zich aan verschillende materiaalsoorten kan hechten en bekend staat om de betaalbaarheid. Maar wat veel mensen niet weten is dat deze goedkoop juist duurkoop is. PUR isolatie brengt meer nadelen met zich mee dan u vooraf kan bedenken. Echter is het zo dat deze nadelen pas zichtbaar worden zodra er problemen binnenshuis optreden. Zodra u sporen van onvoldoende kruipruimte ventilatie in uw huis aantreft in de vorm van bijvoorbeeld ongedierte, komt u er pas achter dat PUR isolatie niet voldoende ventileert. BROA zet alles op een rijtje!

1. Chemisch product

PUR bestaat uit Polyol en Isocyanaat, dit zijn chemische producten en het mengen van deze stoffen resulteert in een chemische reactie. Deze chemische reactie vindt pas plaats op locatie, in uw huis. Ten slotte is het productieproces van PUR zeer milieu-onvriendelijk en duurzame alternatieven zijn tot op heden nog niet gevonden!

2. Slecht voor de gezondheid

De stoffen Polyol en Isocyanaat zijn niet alleen chemisch maar ook giftig. Bij het aanbrengen van PUR kunnen ongezonde en giftige stoffen vrijkomen. Tijdens het aanbrengen van PUR isolatie wordt u niet voor niets verzocht het huis te verlaten en dragen de werknemers beschermende kleding, maskers en handschoenen. Nu blijkt dat deze stoffen niet alleen tijdens het plaatsen vrijkomen, maar ook daarna. Deze stoffen kunnen blijvende schade aanrichten. Een beetje PUR kan niet zoveel kwaad, maar je hele huis inpakken met PUR wel.

3. Veel vocht

PUR laat veel meer vocht door dan andere isolatievormen en veel vocht kan problemen veroorzaken. Opgehoopt vocht kan bijvoorbeeld resulteren in blijvende schade aan uw woning, nare geuren, schimmels en ongedierte. Het duurt even voordat deze nadelige effecten zichtbaar zijn in uw woning, maar zodra u het opmerkt is het kwaad al geschiedt. Vocht en alle bijkomende nadelige effecten beperken uw woongenot.

4. Geen ventilatie

PUR kan zich behoorlijk uitzetten en daarmee ruimtes helemaal afsluiten. Maar doordat alles dicht gespoten is krijgen deze ruimtes niet de kans om te ventileren. En geen ventilatie betekent stilstaande lucht, wat resulteert in een ongezonde woning. Een gebrek aan ventilatie resulteert niet alleen in lichamelijke klachten maar kan ook ongedierte en schimmels veroorzaken.

5. Belemmert onderhoud en reparaties

Het komt weleens voor dat er een leiding of kabel in uw kruipruimte gerepareerd of vervangen moet worden en als uw kruipruimte dan dicht gespoten is met PUR kan reparatie of onderhoud niet of moeilijk plaatsvinden. Dat is erg vervelend, want in uw kruipruimte liggen veel belangrijke leidingen en kabels die uw woongenot kunnen garanderen. Uw kruipruimte moet dus ten alle tijden toegankelijk zijn voor reparateurs.

Hulp nodig bij isolatie of advies nodig over PUR isolatie?

Bent u op zoek naar isolatie of heeft u genoeg van alle nadelen die PUR met zich meebrengt? Neem dan eens vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, zij komen graag langs voor een inspectie om te kijken welke mogelijkheden er zijn! BROA is gespecialiseerd in ventilatie en isolatie en heeft voor iedere vraag een passende oplossing.