Wel of geen mechanische ventilatie in de kruipruimte?

Tot pakweg de jaren ’80 werden veel huizen uitgerust met een kruipruimte. Deze ruimte ligt onder de begane grond van de woning en bevat vaak verschillende leidingen voor bijvoorbeeld water, gas en elektriciteit. Het is om verschillende redenen belangrijk om deze ruimte goed te ventileren. We krijgen regelmatig de vraag welke ventilatie dan beter is: mechanische ventilatie of natuurlijke ventilatie. BROA Vloerisolatie werkt bewust met natuurlijke ventilatie. We vertellen u graag waarom.

Waarom is kruipruimte ventilatie nodig?

Veel mensen staan er niet bij stil dat hun huis ook nog een kruipruimte heeft. Dat is ook te begrijpen. Een goede kruipruimte doet namelijk zijn ding; het herbergen van leidingen en structurele ondersteuning van het huis. De kruipruimte komt vaak pas in beeld als er leidingen kapot zijn of de ruimte problemen geeft. Veel van die problemen komen door slechte ventilatie. Daardoor kan er stankoverlast ontstaan, wordt de ruimte een vochtige broedplaats voor ongedierte en schimmels en kunnen radon gassen niet weg. Dit alles is niet alleen hinderlijk, maar kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook de fundering en muren kunnen aangetast raken door het vocht. Ventileren dus!

  • Voorbeeld van wolfskuil ventilatie

    Natuurlijke ventilatie beter dan mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie heeft enkele nadelen

Bij mechanische kruipruimte ventilatie worden ventilatoren gebruikt om de lucht in de ruimte te verplaatsen. Daarnaast zijn er kanalen nodig waardoor oude lucht de kruipruimte kan verlaten en verse lucht de kruipruimte binnenkomt. U kunt dit vergelijken met de mechanische ventilatie in de badkamer of het toilet die u met de lichtschakelaar aan- en uit kunt zetten. Bij BROA Vloerisolatie werken we niet met mechanische ventilatie, simpelweg omdat natuurlijke renovatiekokers of roosters vrijwel altijd volstaan. Bovendien kleven er wat nadelen aan mechanische ventilatie.

  • Aanschafkosten: een mechanische installatie brengt kosten met zich mee, zowel voor de aanschaf als voor de installatie. De installatie moet namelijk aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Dat kan lastig zijn, zeker als de kruipruimte moeilijk toegankelijk is.
  • Onderhoud: de filters, luchtkanalen en ventilatoren moeten met regelmaat gereinigd worden. Dit kunt u zelf doen, maar vraagt wel enige kennis. Bovendien zit niet iedereen erop te wachten om zelf de kruipruimte te betreden.
  • Energieverbruik: de mechanische kruipruimte ventilatie heeft elektriciteit nodig om te kunnen werken.
  • Storingsgevoelig: zoals bij elk elektrisch systeem, is ook mechanische kruipruimte ventilatie gevoelig voor storingen en kortsluiting, wat dan weer vraagt om vakkundige reparatie.

BROA Vloerisolatie kiest voor natuurlijke kruipruimte ventilatie

Vanwege bovenstaande nadelen en het feit dat mechanische ventilatie vaak niet nodig is, kiezen we bij BROA Vloerisolatie voor natuurlijke ventilatie. Deze vorm van ventilatie heeft geen elektriciteit nodig, is niet gevoelig voor storingen of kortsluiting en vraagt weinig onderhoud. Af en toe een inspectie en het schoon laten maken van de roosters is voldoende. Voor natuurlijke ventilatie werken we met zogenaamde renovatie kokers of wolfskuil ventilatie, al naar gelang de ligging van uw kruipruimte ten opzichte van het grondniveau.

Renovatie kokers

Bij kruipruimtes die voor een deel boven grondniveau liggen, kunnen we renovatie kokers, ofwel ventilatieroosters plaatsen. Deze roosters zijn aan de buitenzijde subtiel te zien aan de onderzijde van de muur. Het plaatsen van deze kokers luistert erg nauw. Daarom doen we eerst een grondige inspectie van uw kruipruimte. Op basis van die gegevens kunnen we nagaan hoeveel kokers er nodig zijn en waar we ze moeten plaatsen om het meeste effect te hebben. Daarna plaatsen we de kokers op vakkundige manier. De manier van boren en plaatsen van de kokers heeft namelijk ook veel invloed op de effectiviteit ervan.

Wolfskuil ventilatie

Misschien kent u deze vorm van ventilatie beter als koekoek ventilatie, kelderkoekoek of vossengat, allemaal termen voor dezelfde soort ventilatie. Wolfskuil ventilatie wordt toegepast op plaatsen waarbij er geen gaten in een muur geboord kunnen worden. Denk hierbij aan plaatsen zoals voor een deur of schuifpui. De wolfskuil bestaat uit een voorzetbak met een open achterzijde. Via deze achterzijde kan lucht de kruipruimte instromen. Een voorzetbak voorkomt dat water de kruipruimte binnenkomt. De voorzetbak is open aan de onderzijde, waardoor het water langzaam aan de voorzijde van de muur de grond instroomt. Op de voorzetbak zit een rooster om te voorkomen dat dieren of voorwerpen in de bak terecht komen.

Neem ook meteen de isolatie mee

Als we toch voor u met de ventilatie aan de slag gaan, overweeg dan ook meteen isolatie van uw kruipruimte. Wij kunnen beide klussen in 1 dag voor u uitvoeren. Door isolatie wordt uw energieverbruik lager, krijgt u een gezonder klimaat in huis en bespaart u kosten. Voor vloerisolatie werken we met TONZON isolatiekussens die gemaakt zijn van 100% milieuvriendelijk materiaal. Deze kussens houden warmte vast. Hierdoor wordt uw vloer sneller warm en blijft deze dus ook langer warm.

Lees meer over vloerisolatie

Maak vandaag nog een afspraak

Heeft u last van nare geurtjes in huis, ongedierte of vocht? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij komen altijd eerst bij u langs voor een grondige inspectie. Op basis van de indeling van uw kruipruimte berekenen we hoe uw kruipruimte het beste geventileerd kan worden. Ons advies is 100% maatwerk, passend bij uw situatie. Wij zorgen ervoor dat de ventilatie vakkundig gebeurt, zodat deze blijvend goed werkt.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.