Hoe komt houtworm in uw huis?

Houtwormen komen vaker voor in huizen dan u wellicht denkt. Houtwormen zijn de larven van houtwormkevers en leven in het hout. Deze larven van houtwormkevers boren gangen in het hout en richten daarmee grote schaden aan. Houtwormen zitten het liefst in zacht en droog hout, daardoor zijn vloeren, meubels en dakconstructies vaak doelwit. Maar hoe komen deze larven in uw huis en hoe kun je houtworm bestrijden?

Hoe herkent u houtworm?

De larven van de gewone én grote houtwormkever komen het meest voor. Larven van houtwormen lijkt op kleine rupsjes in een crème kleur. Als je de larven van heel dichtbij kunt bekijken, zie je dat ze een geribbeld lichaam hebben en een zwarte kleur kop. Ze hebben met hun uiterlijk iets weg van maden. De gewone houtwormkever herken je aan zijn donkerbruine kleur, is drie tot vier millimeter groot en heeft een fijn behaard dekschild met kleine puntjes die op groeven lijken. De grote houtwormkever is uiteraard een stukje groter, zo’n zes tot acht millimeter en heeft een donkerbruin dekschild met gele vlekken.

Hoe komt houtworm in uw huis?

Een houtwormenplaag begint zodra een volwassen vrouwtjes houtwormkever eitjes in de naden of kieren van het hout legt. Houtwormenkevers kunnen vliegen en daardoor dus makkelijk uw huis binnenkomen. Een vrouwtje kan wel twintig tot veertig eitjes leggen. De eitjes komen na twee tot drie weken uit, waarna de larven direct gangen in het hout boren en zich daarin verstoppen. Ze eten het hout om te groeien en kunnen wel tien jaar in het hout blijven zitten, waarna ze zich ontpoppen.

Ziet u allerlei kleine gaatjes in uw houten meubels of vloer? Dan is de kans erg groot dat u last heeft van houtworm. Houtwormen kunnen zich goed in hout verstoppen, maar laten daarbij altijd sporen na. Hierdoor kunt u precies achterhalen waar ze precies zitten. Vindt u onder de gaatjes boormeel? Dan is de houtworm waarschijnlijk nog actief.

  • Houtworm

Gevolgen van houtworm in huis

De gevolgen van houtwormen zijn niet best. Het kan uw meubels ernstig beschadigen met tot gevolg dat uw meubels niet meer te herstellen zijn. Deze houtinsecten kunnen ook de balken van uw dak aantasten, als het zo ver is, bent u een stuk verder van huis. Hierdoor kunnen de balken afbrokkelen en bestaat er zelfs de kans dat de dakconstructie het gaat begeven. Houtworm kan hout enorm verzwakken, waardoor er soms gevaarlijke situaties ontstaan.

Hoe kunt u houtworm bestrijden?

Houtwormen in huis is een nachtmerrie, daarom is het bestrijden van houtworm een noodzaak. Houtwormen kun je niet 100% vermijden, maar je kunt er wel op tijd bij zijn. Controleer daarom regelmatig uw huis op houtworm, inspecteer de meubels die (deels) uit hout bestaan en wanneer u nieuw hout aanschaft, check het hout dan van te voren op houtworm. Behandel onbewerkt hout direct met een beschermende laag zoals lak, olie of beits. Houtwormen houden namelijk niet van hout dat al een bewerking heeft ondergaan.

Voordat u maatregelen gaat treffen, moet u er zeker van zijn dat u last heeft van houtworm. Vraag hiervoor een houtworm inspectie aan. Nadat het is vastgesteld dat u last heeft van houtworm, kunnen de houtwormen bestreden worden. U kunt het uiteraard ook zelf doen, let er dan wel op dat zowel de eitjes, de larven als de volwassenen houtwormkevers doodgaan. U kunt houtworm zelf bestrijden met gif, petroleum of hitte of kou.

Kruipruimte isolatie

Wilt u in combinatie direct de isolatie van uw kruipruimte aanpakken, vraag ons een vrijblijvende offerte op te stellen. BROA Vloerisolatie heeft als doel uw woongenot te verbeteren, uw energierekening omlaag te brengen en behoud van de waarde van uw woning te optimaliseren. Heeft u problemen met vocht, houtworm of isolatie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs voor een inspectie! Bel 085-3301100 of mail naar niels@broavloerisolatie.nl