Het belang van een dauwpunt berekening bij ventilatie en isolatie

Condensatie en een hoge luchtvochtigheid is een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt dit veroorzaakt door een slechte ventilatie en isolatie van de woning, bijvoorbeeld in de kruipruimte. Door isolatie en ventilatie aan te pakken, gebaseerd op een dauwpunt berekening, kunnen de problemen opgelost worden. Hoe werkt een dauwpunt meting en hoe kunnen we dit gebruiken bij het verlagen van de luchtvochtigheid in de woning of in de kruipruimte?

Condensatie

De lucht bevat altijd vocht. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak, kan de warme lucht het water niet meer vasthouden en zal het vocht vrijkomen. Dit verklaart ook waarom er condens achterblijft op spiegels en ramen wanneer u een warme douche neemt.

Niet alleen met douchen produceren wij warme lucht. Ook tijdens het koken, wassen, drogen en zelfs ademhalen produceren we warme lucht en waterdamp. Een gemiddeld gezin produceert ongeveer 10 liter waterdamp per dag! Wanneer de ventilatie en isolatie van uw huis niet op orde is kan deze verdampende, warme lucht geen kant op en zal het leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming. Schimmel in huis wilt u natuurlijk voorkomen.

Dauwpunt meting

Met het dauwpunt bedoelen we de temperatuur waarbij condensatie zal optreden. Wanneer ’s nachts de lucht afkoelt tot het dauwpunt, doordat vele huishoudens de (vloer)verwarming dan uitzetten, zal de aanwezige waterdamp in de lucht condenseren en als vocht en dauw tevoorschijn komen. Het dauwpunt is dus de temperatuur waarbij de luchtvochtigheid 100% is, net voordat het gaat condenseren. Wanneer het dauwpunt in uw woning erg hoog ligt, zal er sprake zijn van een hoge luchtvochtigheid.

  • vloerisolatie en ventilatie verlagen dauwpunt

Vloerisolatie goede oplossing tegen vochtige kruipruimte

Wanneer de kruipruimte vochtig is, vindt deze vocht ook zijn weg naar de woning. Welke vorm van isolatie gaat de hoge luchtvochtigheid in huis tegen? Daar zijn meerdere oplossingen voor. Onze isolatie specialisten gaan luchtvochtigheid tegen met TONZON vloerisolatie in de vorm van thermokussens. Door vloerisolatie in de kruipruimte aan de onderkant van de vloer te bevestigen, verliest de vloer bijna geen warmte naar onderen. Zo voorkomt u direct het meeste warmteverlies in huis. Vocht vanuit de kruipruimte vindt dankzij de thermokussens geen weg naar de woning. Daarbij houden thermokussens de vloer lekker warm. Zowel houten als betonnen vloeren kunnen geïsoleerd worden, mits hier genoeg ruimte voor is. Een voordeel van een laag dauwpunt in huis is ook dat het een aangenamer en gezonder leefklimaat oplevert. Dus heeft u last van een hoge luchtvochtigheid in huis en beschikt u over een kruipruimte, informeer dan eens naar de optie vloerisolatie om vocht in huis tegen te gaan.

Alternatieven voor vloerisolatie

Uiteraard zijn er ook alternatieven voor vloerisolatie om vocht tegen te gaan. Zo kunt u bijvoorbeeld voor bodemisolatie kiezen. Bodemisolatie isoleert minder dan vloerisolatie, maar biedt wel uitkomst als uw kruipruimte niet hoog genoeg is. Bodemisolatie kan worden aangebracht met verschillende materialen, zoals bodemfolie, chips, vlokken, parels, isolatiematrassen of schelpen.

Onlangs hebben wij een blog geschreven over het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie. Dit is wellicht interessant wanneer u twijfelt over de juiste oplossing om het dauwpunt te verlagen.

Is de bodem in uw kruipruimte vochtig?

Ook voor een vochtige bodem in de kruipruimte hebben onze specialisten een oplossing. U kunt kiezen voor bodemfolie. Wij monteren de bodemfolie aan de zijkanten van de kruipruimte, waardoor het grondwater niet omhoog kan. Zo blijft grondwater op de bodem van de kruipruimte en kan het niet omhoog komen.

Vloerisolatie in combinatie met ventilatie

Voor het meest gewenste resultaat combineert u vloerisolatie met kruipruimte ventilatie. Ventilatie creëert een goede luchtstroom in de kruipruimte en zorgt ervoor dat vocht zijn weg naar buiten vindt. Hoe minder vocht er in de kruipruimte zit, hoe kleiner de kans op schimmelvorming dat zich makkelijk kan verplaatsen naar de leefruimtes in het huis.

Hoge luchtvochtigheid in uw woning?

Blijkt dat de luchtvochtigheid in uw woning te hoog is? BROA kan u helpen met het verbeteren van de isolatie door middel van vloerisolatie en ventilatie in de kruipruimte. Hierdoor kunnen we het dauwpunt verlagen en vochtproblemen en schimmels tegengaan. Dit verbetert het wooncomfort en is beter voor uw gezondheid! Neem vrijblijvend contact op met een van onze specialisten, wij komen graag langs om te kijken naar de luchtvochtigheid en het dauwpunt in uw woning!

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.