Pur isolatie mogelijk slecht voor uw gezondheid

Veel Nederlanders zijn vanwege de hoge energiekosten bezig met het isoleren van hun huis. Onlangs is er alarm geslagen door deskundigen over pur isolatie. Deze isolatie is opgebouwd uit polyurethaan, dit materiaal noemen we dus voor het gemak pur. Zelfs in meubels, speelgoed en matrassen zit pur. Vaak worden daken, spouwmuren of vloeren geïsoleerd met schuimisolatie die opgebouwd is uit pur. De variant die gebruikt wordt voor vloerisolatie wordt nu door deskundigen als mogelijk schadelijk gezien. 

Waarom is pur isolatie schadelijk?

De stof polyurethaan zelf is niet schadelijk. Het gaat bij pur isolatie vooral om de manier waarop het purschuim wordt aangebracht. Tijdens het aanbrengen worden er gevaarlijke stoffen gebruikt en vormen er gevaarlijke giftige dampen. Te veel blootstelling aan deze stoffen kan op zowel de korte als lange termijn ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. In een fabriek zijn deze omstandigheden te controleren maar wanneer purschuim bij mensen thuis wordt aangebracht, blijkt dit toch een stuk lastiger. Wanneer u tijdens het aanbrengen van de isolatie zelf aanwezig bent in de woning, wordt u makkelijk blootgesteld aan een hoge concentratie van giftige stoffen. Een dergelijke hoge concentratie kan ervoor zorgen dat u overgevoelig wordt voor die stoffen. Als u er dan nog eens mee in aanraking komt, kan dit veel effect hebben op uw gezondheid. Denk aan ademhalingsproblemen, oogklachten en hooikoorts.

  • Lage energiekosten door vloerisolatie in Eindhoven

Heeft pur isolatie wel voordelen?

Als het zo schadelijk is, waarom wordt pur isolatie dan nog zoveel gebruikt? Veel mensen weten niet dat purschuim schadelijk kan zijn. Vaak wordt er verteld dat enkel tijdens het aanbrengen giftige dampen vrijkomen en dat de pur na het aanbrengen niet langer schadelijk is. Helaas is dit niet helemaal waar. Vele zien hierdoor pur isolatie als een makkelijke en goedkope manier om de energierekening te verlagen en de warmte in huis te verhogen. Als gevolg daarvan zijn veel spouwmuren en vloeren in Nederland volgepropt met schadelijk pur, lekker goedkoop en snel maar niet echt goed voor uw gezondheid.

Isoleren met Tonzon vloerisolatie

Een betere optie voor het isoleren van uw vloer is TONZON Vloerisolatie. Bij vloerisolatie kruipt een specialist uw kruipruimte in om vervolgens TONZON thermokussens onder uw vloer aan te leggen. Deze thermokussen zorgen ervoor dat de warmte het huis niet verlaat via de vloer. Het is ook mogelijk om de bodem te isoleren met TONZON bodemfolie. Dit zorgt ervoor dat de warmte vastgehouden wordt in de kruipruimte en voorkomt dat optrekkend vocht en kou vanuit de ondergrond uw woning in kruipt.

Kruipruimte ventilatie samen met isolatie

Kruipruimte isolatie kan eigenlijk niet meer zonder Kruipruimte ventilatie. Ventilatie in uw kruipruimte zorgt er namelijk voor dat vocht op een natuurlijke manier uw kruipruimte uit kan. Dit bevordert niet alleen de isolatie van uw kruipruimte, maar heeft nog meer voordelen. Vocht zorgt namelijk voor schimmels, ongediertes en nare luchtjes in huis. Kruipruimte ventilatie zet een luchtcirculatie op die sterk genoeg is om dit te voorkomen.

Isolatie uitbesteden aan een isolatiespecialist?

Sommige isolatiematerialen voor zowel bodemisolatie als vloerisolatie kunt u zelf aanbrengen in de kruipruimte. Desondanks is het aan te raden dit door een isolatiespecialist te laten doen. De beste materialen zijn lastig zelf te bevestigen of er zijn machines voor nodig die alleen vakmensen tot hun beschikking hebben en kunnen bedienen. Onze kruipruimte isolatie- én ventilatiespecialisten uit de regio Uden, Oss, Den Bosch en Nijmegen werken met het kwaliteitsmerk TONZON Vloerisolatie.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen of aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimteventilatie? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag.