Koele luchtstromen in huis, hoe kan dat?

In een huis dat goed verwarmd en geïsoleerd is, horen geen koele luchtstromen. Ervaart u koele luchtstromen in combinatie met vochtplekken en schimmelvorming op de muren? Heeft u zelfs het idee dat u klachten aan uw luchtwegen ervaart? De oorzaak ligt vaak onder onze voeten.

Vloerisolatie is een ondergeschoven kindje

Bij het bouwen van nieuwe huizen en het verbouwen van bestaande huizen is vloerisolatie en kruipruimte ventilatie vaak een ondergeschoven kindje. Dit zien wij maar al te vaak. Prachtige nieuwbouw huizen, maar toch zijn er vochtproblemen of hoge stookkosten. Hoe kan dit, vraagt u zich af?

De oorzaak is vaak te vinden onder de vloer in uw kruipruimte.

Er bestaat een zeer basaal stappenplan om thuis de stookkosten terug te dringen.

  1. Bespaar energie;
  2. Gebruik zo veel mogelijk, liefst alleen maar, energie van hernieuwbare bronnen;
  3. Gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt mogelijk.

Dit is de Trias Energetica. Een logische stap hierin zou zijn: vloerisolatie om te zorgen dat de energie uit stap twee en drie niet zo maar wegsijpelt.

Maar hoe kan het dan zijn dat voor vloerisolatie een standaard aanpak geldt die niet voldoet? Het simpelweg aanbrengen van een dikke laag pur vlak onder de vloer leidt vaak tot problemen: vochtvorming in de kruipruimte, een daardoor afkoelende vloer en hogere stookkosten dan nodig zouden moeten zijn. Bovendien kan het vocht uit de kruipruimte omhoog trekken waardoor schimmel ontstaat of tegels kunnen loslaten.

Bij BROA vinden we het onbegrijpelijk dat er in de branche geen duidelijke regels gelden voor de toepassing en materiaal voor vloerisolatie. Het is een vorm van wetteloosheid in deze tijd van energietransitie. In deze tijd zouden we juist meer voorwaarden voor kwaliteit en geleverd werk verwachten, maar dat is er helaas nog niet.

Ventileren en isoleren: de oplossing

De oplossing lijkt voor ons heel simpel. Als je alleen maar een laag pur aanbrengt onder de vloer, creëer je een bron van warmte. Maar de bodem van de kruipruimte is koel. Door die combinatie ontstaat vocht en door het vocht koelt de vloer af.

Mensen zeggen vaak ‘wat neem je veel kou mee’ als u binnen langs elkaar loopt. Dat is niet zo. Dat is de kou van de vloer die u in beweging brengt. Bovendien verslechtert de luchtkwaliteit door het vocht en de schimmels die het veroorzaakt.

BROA Vloerisolatie tackelt die problemen met een eigenlijk hele simpele, doeltreffende aanpak. We gebruiken geen pur, maar TONZON vloerisolatie. Een Nederlands concept. Het zijn kussens die de warmte van de vloerverwarming terugkaatsen naar boven. Daarbij ventileren we de vloer, zodat de warmte niet in de kruipruimte blijft hangen. Én we bedekken de bodem van de kruipruimte met folie. Dat gaat de vochtvorming tegen en u bespaart op uw stookkosten.

Met deze drietrapsraket van ventileren, isoleren en de bodem afdekken blijft de warmte behouden en worden vochtproblemen voorkomen.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij u voorzien van nog meer informatie over kruipruimte isolatie? Wilt u kruipruimte ventilatie aan laten leggen in de kruipruimte? Of heeft u last van luchtlekken in huis en kunnen wij de oorzaak achterhalen met een warmtescan? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.