Hoeveel bespaart u met vloerisolatie?

Vloerisolatie zorgt ervoor dat u warmere voeten heeft wanneer u over de vloer loopt, zonder dat u dikke skisokken hoeft te dragen. Maar hoeveel graden scheelt het eigenlijk en hoeveel bespaart het op uw energierekening? In dit artikel vertellen wij u wat het aanleggen van de juiste vloerisolatie kan opleveren. Zowel voor meer wooncomfort als op financieel gebied.

Soort ondervloer is van groot belang

Bij BROA gebruiken we TonZon-vloerisolatie, maar de manier van isoleren hangt af van het type vloer in uw huis. Houten vloeren hebben van nature goede isolatie-eigenschappen omdat ze warmte goed vasthouden en luchtkamers hebben tussen de houtvezels. Betonnen vloeren geleiden warmte echter sneller en worden vaak als kouder ervaren. Het toevoegen van isolatiemateriaal kan de isolatie van zowel houten als betonnen vloeren aanzienlijk verbeteren.

Warme voeten begint bij vloerisolatie

Kent u dat zalige gevoel van warme voeten, zelfs op de koudste winterdagen? Dat gevoel van comfort en welzijn begint bij de basis van uw huis: de vloer en de isolatie hiervan. Dat u op een goed geïsoleerde vloer profiteert van warmere voeten, komt door verschillende factoren. Zo zorgen de isolerende laag en het verminderen van koudebruggen ervoor dat de vloer continu warm aan blijft voelen.

Koudebruggen zijn plaatsen waar warmte de kans krijgt om te ontsnappen en kou om binnen te dringen in de woning. Als vuistregel kan vloerisolatie de temperatuur van de vloer met enkele graden verhogen. Dit betekent dat de vloer warmer aanvoelt dan wanneer er geen isolatie is geïnstalleerd. Het exacte temperatuurverschil kan variëren, maar het doel van vloerisolatie is om de vloer warmer te houden dan de koude ondergrond, wat resulteert in een comfortabelere leefomgeving.

Energiebesparing door vloerisolatie

Het is moeilijk om exacte cijfers te geven voor energiebesparingen door vloerisolatie, omdat dit sterk afhangt van de individuele omstandigheden. Over het algemeen kunnen goede vloerisolatie en andere isolatiemaatregelen echter leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, met potentiële besparingen die variëren van 10% tot 30% of zelfs meer op de energierekening. Het is verstandig om een grondige inspectie uit te laten voeren door een professional en professioneel advies in te winnen om de potentiële besparingen voor uw specifieke situatie nauwkeuriger te beoordelen en te bepalen welke isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn voor uw huis.

Rendement van vloerisolatie

Het rendement van het aanleggen van vloerisolatie kan aanzienlijk zijn op het gebied van energiebesparing, comfort en subsidies. Het is echter per woning verschillend wat het rendement precies zal zijn. Het is belangrijk om specifiek uw huis en leefomgeving te beoordelen en rekening te houden met lokale omstandigheden om een nauwkeurig beeld te krijgen van het rendement op investering voor vloerisolatie. Het is vaak verstandig om professioneel advies in te winnen en een grondige inspectie uit te voeren voordat je besluit om vloerisolatie te laten installeren. Bij BROA kunnen wij u helpen om zo’n inspectie uit te voeren, u te adviseren en natuurlijk de vloerisolatie te installeren.

Lagere energierekening én beter voor het milieu

Een van de belangrijkste voordelen van vloerisolatie is de potentiële energiebesparing. Goede vloerisolatie vermindert warmteverlies door de vloer, waardoor uw verwarmingssysteem minder hoeft te werken om uw huis op een comfortabele temperatuur te houden. De energiebesparingen kunnen variëren, maar kunnen op jaarbasis aanzienlijk zijn.

Subsidies en belastingvoordelen

Het rendement kan ook worden beïnvloed door eventuele subsidies die beschikbaar zijn voor energie-efficiënte verbeteringen, waaronder vloerisolatie. Het is raadzaam om te controleren of er dergelijke programma’s beschikbaar zijn in uw regio.

Hoeveel bespaart vloerisolatie met TonZon isolatie van BROA?

Welk soort isolatie is de beste investering

De keuze tussen vloerisolatie en bodemisolatie roept vaak vragen op over wat de slimste investering is. Op de lange termijn is vloerisolatie vaak de voordeligere optie. Het behoudt de warmte langer in uw huis doordat de warmte niet in de kruipruimte verdwijnt. Hierdoor hoeft u minder te stoken en dalen uw maandelijkse stookkosten. Als de kruipruimte voldoende hoog is, raden we aan om te kiezen voor vloerisolatie.

Bodemisolatie, daarentegen, bedekt de gehele bodem van uw kruipruimte en is een effectieve methode als de hoogte van de kruipruimte ontoereikend is. Veel woningen hebben last van kou die vanuit de bodem van de kruipruimte omhoog trekt, en in dergelijke gevallen is bodemfolie de beste oplossing om dit tegen te gaan.

Combineren van vloer- en bodemisolatie

Een slimme investering is om vloerisolatie en bodemisolatie te combineren, maar dit is alleen mogelijk als uw kruipruimte voldoende hoogte biedt. Het combineren van beide isolatiemethoden zorgt voor:

  • Een warmere vloer in huis.
  • Lagere stookkosten.
  • Geen water in de kruipruimte.
  • Minder tot geen schimmels in huis.
  • Minder tot geen ongedierte in huis.
  • Minder last van stank in huis.
  • Een gezonder leefklimaat.
  • Een schone kruipruimte.

Isoleren? Vergeet niet te ventileren

Het is daarnaast belangrijk om te zorgen voor ventilatie in de kruipruimte, zelfs als de hoogte van de kruipruimte niet geschikt is voor isolatie. Zonder voldoende ventilatie kan vocht zich ophopen, wat leidt tot schimmelvorming en onaangename geuren in huis. Adequate kruipruimteventilatie zorgt voor een gezonde luchtcirculatie en voorkomt condensatie onder uw vloer.

Het correct aanbrengen van vloerisolatie een klus die precisie en vakmanschap vereist om er optimaal resultaat uit te behalen. U kunt dit het beste aan een expert overlaten. Onze specialisten voor kruipruimte-isolatie en -ventilatie van BROA werken met hoogwaardige producten, zoals TONZON Vloerisolatie, met TONZON thermokussens voor vloerisolatie en TONZON bodemfolie voor bodemisolatie. Wij werken binnen de regio Uden, Oss, Den Bosch en Nijmegen.

Vloerisolatie specialist

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen?

Kunnen wij iets voor u betekenen? Wilt u een kruipruimte inspectie laten uitvoeren of kunnen wij helpen bij het leggen/aanbrengen van bodemisolatie, vloerisolatie of kruipruimte ventilatie? Neem dan gerust contact met ons op en onze specialisten helpen u graag.