Heeft u last van motten in huis?

Motten… die vervelende beestjes die ’s avonds opeens opduiken en van hot naar her vliegen. Ze leggen eitjes in kleding en eten, waarvan de uitgekomen larven vervolgens het stof of voedsel aanvreten. Herkent u de signalen? Dan heeft u wellicht last van een mottenplaag. Wij vertellen hoe u het kan oplossen!

Waar komen motten vandaan?

Motten komen overal, zowel in bedrijfspanden als in woningen. Doordat er verschillende motten zijn, is het nooit zeker waar ze vandaan komen. De bruine motten houden van vochtige omgevingen en niet opgeborgen levensmiddelen. De kleermotten zijn te vinden in, zoals de naam al zegt, uw oude (tweedehands) kleding. Pelsmotten nestelen zich ook in uw tweedehandskleding of wanneer u uw kleding buiten laat drogen. Daarnaast zijn er ook nog de vruchtmotten en cacaomotten, deze verstoppen zich voornamelijk in etenswaarden.

Tips om motten snel te bestrijden

Zodra u weet met welke mot u te maken heeft, kunt u aan de slag met de oplossing.

Vruchtmotten & cacaomotten
Om de vruchtmotten en cacaomotten weg te jagen is de oplossing simpel. Berg al uw levensmiddelen goed op. Dat gaat verder dan een plastic zak dichtvouwen! Uw levensmiddelen moeten in hersluitbare containers van glas of dik plastic worden opgeborgen. Mest ook regelmatig uw voorraadkast uit en gooi bedorven producten meteen weg.

Kleermotten & pelsmotten
De kleermotten en pelsmotten zijn te voorkomen door kleding regelmatig te dragen. Laat ook uw kledingkast regelmatig luchten, want warmte en vochtigheid trekken motten aan. Als u uw kleding voor een lange tijd opbergt, doe dat dan in een luchtdichte bak. En wanneer u die kleding tevoorschijn haalt, laat het dan eerst buiten luchten in de zon. Motten houden namelijk niet van licht.

Bruine motten
De bruine motten kosten zowel de meeste én minste moeite om uit huis te jagen. De makkelijke oplossing is uw levensmiddelen opbergen, zoals we hierboven ook al hebben uitgelegd. De moeilijke oplossing is het vocht uit huis krijgen. Overmatig vocht ontstaat eigenlijk altijd in uw kruipruimte. Dat is dan ook de ruimte waar ze zich als eerste gaan nestelen en zo hun weg naar boven, in huis, vinden. Om dit probleem op te lossen is kruipruimte ventilatie en/of isolatie nodig.

  • Motten in huis

Is uw kruipruimte goed geventileerd en geïsoleerd?

Om uw huis te beschermen tegen motten en eventueel andere ongedierte, is het goed om uw kruipruimte te isoleren en ventileren. Door kruipruimte ventilatie aan te brengen kan het vocht wat ontstaat in de kruipruimte makkelijker ontsnappen door de ventilatieroosters.

Kruipruimte isolatie

Bij kruipruimte isolatie is TONZON vloerisolatie bewezen als beste vloerisolatie. De kruipruimte wordt dubbel geïsoleerd door middel van bodemfolie en thermokussens. De bodemfolie zorgt ervoor dat optrekkend vocht, en dus motten, geen schijn van kans meer maken. Er wordt dan een afgedichte laag aangebracht op de bodem van de kruipruimte. De thermokussens zorgen ervoor dat de warmte van uw vloer niet ontsnapt naar de kruipruimte. Zo gaat er minder warmte verloren en hoeft u minder te stoken. Dus, hoewel het doel was om de komst van motten te voorkomen of om ze weg te jagen heeft u nu ook een geïsoleerde kruipruimte met een bijbehorende lagere energierekening.

Heeft u last van motten in huis? Vraag ons om advies!

Heeft u nog vragen over kruipruimte ventilatie of isolatie? U kunt ons altijd bellen en wij helpen u graag. Onze specialisten komen ook graag eens langs om te kijken of uw kruipruimte geschikt is voor ventilatie en isolatie. Neem eens vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden!