Heeft u last van motten in huis?

Zit u ‘s avonds lekker tv te kijken, ziet u ineens de ene na de andere mot door het huis vliegen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom motten nou net uw huis hebben uitgekozen, maar een vochtige kruipruimte is er zeker één. Hieronder leggen wij u uit waar motten vandaan komen en hoe u ze kunt bestrijden.

Waar komen motten vandaan?

Motten komen overal voor, zowel in bedrijfspanden als in woningen. Motten zijn er in verschillende soorten en maten. Om te weten waar ze vandaan komen, en vooral hoe u ze kunt bestrijden, is het belangrijk om te weten met welke mot u te maken heeft. Zo houden bruine motten van vochtige omgevingen, kleermotten zijn – zoals de naam al doet vermoeden – vooral dol op oude kleding en vrucht- of cacaomotten verstoppen zich voornamelijk in etenswaren.

Tips om motten snel te bestrijden

U bent erachter welke mot uw woning terroriseert, nu is het tijd om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk verdwijnen.

Vruchtmotten & cacaomotten
Om de vruchtmotten en cacaomotten weg te jagen is de oplossing simpel. Berg al uw levensmiddelen goed op. Dat gaat verder dan een plastic zak dichtvouwen! Uw levensmiddelen moeten in hersluitbare containers van glas of dik plastic worden opgeborgen. Mest ook regelmatig uw voorraadkast uit en gooi bedorven producten meteen weg.

Kleermotten & pelsmotten
De kleermotten en pelsmotten zijn te voorkomen door kleding regelmatig te dragen. Laat ook uw kledingkast regelmatig luchten, want warmte en vochtigheid trekken motten aan. Als u uw kleding voor een lange tijd opbergt, doe dat dan in een luchtdichte bak. En wanneer u die kleding tevoorschijn haalt, laat het dan eerst buiten luchten in de zon. Motten houden namelijk niet van licht.

Bruine motten
Bruine motten leven het beste in vochtige ruimtes. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat vocht geen vrij spel krijgt in uw huis, in welk deel van de woning dan ook. Kruipruimtes zijn vaak de boosdoener bij overmatig vocht in huis. Omdat wij een expert zijn op het gebied van vochtige kruipruimtes, zullen we deze motten en hun relatie tot vochtige kruipruimtes eens beter gaan bekijken.

  • Motten in huis

De bruine mot of motmug in uw kruipruimte?

Overmatig vocht ontstaat vrijwel altijd in uw kruipruimte. Door een slechte isolatie en/of ventilatie wordt de kruipruimte vochtig en daarom een geschikte thuisbasis voor verschillende ongenodigde gasten zoals motten, pissebedden en schimmels. In eerste instantie zult u weinig last hebben van de motten, omdat deze zich als eerste nestelen in de vochtige kruipruimte. Naast de bruine mot is ook de motmug dol op vochtige kruipruimtes. De motmug is een klein vliegje dat te herkennen is aan zijn harige, ronde vleugeltjes. De bijnaam van dit diertje is ook wel ‘rioolvliegje’. Die naam betekent natuurlijk niet veel goeds en geeft al aan dat ze op vocht afkomen.

Ziet u dus met regelmaat een dikke bruine mot of zo’n klein harig vliegje rondfladderen door uw huis? Wellicht is het slim om de kruipruimte eens nader te inspecteren op vochtproblemen.

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie is bij uitstek geschikt in een vochtige kruipruimte. TONZON vloerisolatie is bij kruipruimte isolatie bewezen als beste vorm van vloerisolatie. De kruipruimte wordt hierbij dubbel geïsoleerd door middel van bodemfolie en thermokussens. De bodemfolie zorgt ervoor dat optrekkend vocht, en dus motten, geen schijn van kans meer maken. Er wordt dan een afgedichte laag aangebracht op de bodem van de kruipruimte. De thermokussens zorgen ervoor dat de warmte van uw vloer niet ontsnapt naar de kruipruimte. Zo gaat er minder warmte verloren en hoeft u minder te stoken. Dus, hoewel het doel was om de komst van motten te voorkomen of om ze weg te jagen heeft u nu ook een geïsoleerde kruipruimte met een bijbehorende lagere energierekening. Uw vloer al geïsoleerd, maar nog steeds last van problemen zoals motten? Misschien is de kruipruimte niet, of niet goed, geventileerd en zorgt dit nog steeds voor een vochtige kruipruimte. Naast kruipruimte isolatie zijn wij bij BROA ook gespecialiseerd in kruipruimte ventilatie.

Heeft u last van motten in huis? Vraag ons om advies!

Heeft u nog vragen over kruipruimte isolatie of ventilatie? U kunt ons altijd bellen en wij helpen u graag. Onze specialisten komen ook graag eens langs om te kijken of uw kruipruimte geschikt is voor isolatie en ventilatie. Neem eens vrijblijvend contact op en vraag naar de mogelijkheden!