Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen kruipruimte en de invloed hiervan

Vochtproblemen in huis, te veel vocht is zowel voor uw huis als uw gezondheid schadelijk. Vochtproblemen komen vaak vanuit uw kruipruimte door uw vloer en andere constructiedelen uw huis binnen. Welke oorzaken liggen hieraan ten grondslag?

De oorzaken van vocht vanuit uw kruipruimte

In veel huizen is ventilatie onvoldoende aanwezig en is dit één van de oorzaken van vochtproblemen. Wij zelf als mens en gezin produceren en geven dagelijks liters vocht af. Dit in combinatie met bouwkundige problemen in uw huis maken dat vochtproblemen schadelijk worden voor u en uw leefomgeving. Als we bouwkundig kijken dan speelt de kruipruimte een grote rol hierin.

Als kruipruimte isolatie specialist herkennen we de volgende bouwkundige problemen.

Optrekkend vocht vanuit de bodem

Het optrekkende vocht komt via de bodem van uw kruipruimte, fundering en (spouw-)muren uw huis binnen. Via de vloer, de wanden en de spouw trekt het vocht omhoog. Vaak zijn vochtplekken zichtbaar net boven de plint. Door het vocht worden houten constructies onder de vloer aangetast door bijvoorbeeld schimmels.
Het optrekkend vocht vind zijn oorzaak terug in een combinatie van en hoge waterstand, de condensering en zuigende werking van het metselwerk. Gevolg zijn vochtproblemen kruipruimte en vochtproblemen in huis.

Koudebruggen via constructie in huis en kruipruimte

Hoe en wat zijn koudebruggen? Warme lucht koelt enorm af bij een koude muur. En een wat dacht u van uw vloer die afkoelt en daardoor zijn vocht kwijt moet. Zo ontstaat er condens en dus druppels die zich hechten op het koude oppervlak. De oppervlakten zijn vaak die plekken in uw huis waarbij er een directe verbinding is tussen de kou die van buiten komt en de binnenkant van uw huis. Zoals bijvoorbeeld, de kozijnen, de betonnen draagconstructie, de vloer van een niet geïsoleerde kruipruimte of vervuiling in een spouwmuur.

Lekkage in kruipruimte

Als er een lekkage is in huis en deze veroorzaakt vochtplekken zien we het snel. Wat de oorzaak is, is minder snel zichtbaar. Een lekkage kan een gevolg zijn van een bouwfout of de veroudering van uw huis. Zo kunnen er lekkages ontstaan aan waterleidingen of afvoeren, in huis maar zeker ook onder de vloer van uw woning in de kruipruimte.

Condensatie in huis en kruipruimte

Condens is in ieder huis aanwezig. Zo ontstaat condens door ons als mens en onze handelingen zoals douchen en of wassen. Dit is op zich geen probleem, als er een juiste ventilatie van kracht is. Wanneer er geen goede ventilatiemogelijkheden zijn wordt het anders. Dan slaat de vochtige lucht als condens neer op ramen, kozijnen, muren of kelders. Naast de condens in huis door onze activiteiten kennen we condens vorming in de kruipruimte. Warme en koude lucht botsen met elkaar en er ontstaat condens. Vanuit de bodem, die vaak koud en vochtig is trekt vocht en kou omhoog de kruipruimte in.

Hoe herkent u een vochtprobleem in huis of kruipruimte

  • Een verveledende muffe en of bedompte geur
  • Opgehangen was in huis droogt minder snel
  • Vocht- en schimmelplekken net boven de plint
  • Loslatend behang of stucwerk net boven uw vloer
  • Condens op plekken, zoals ramen
  • Hoger energieverbruik
  • Zilvervisjes en/of pissebedden
Camera inspectie kruipruimte

Vraag onze kruipruimte isolatiespecialist

Vochtproblemen in huis aanpakken

Als de vochtproblemen in huis vanuit uw kruipruimte komen kunnen we daar zeker iets aan doen. Door een juiste en goede vloerisolatie zullen vochtproblemen vanuit uw kruipruimte tot het verleden behoren. We pakken dit aan door TONZON vloerisolatie in combinatie met een juiste ventilatie. Voorkom vochtproblemen kruipruimte en in huis.